Zatvori
Ericsson Nikola Tesla
Foto: PRESS
PoslovniPuls
02/01/2023

Ericsson Nikola Tesla dobio posao od 1,2 milijuna eura za Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture i medija potpisalo je ugovor o javnoj nabavi usluge razvoja nacionalnog arhivskog informacijskog sustava, uključujući testiranje i migraciju podataka, razvoj repozitorija za pohranu digitaliziranog gradiva i razvoj e-usluga s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla d.d. Vrijednost predmetnog ugovora je 9.505.040,00 kuna (1.261.535,60 eura) bez PDV-a. Izvršavanje usluga u sklopu ovog ugovora o javnoj nabavi sastavni su dio jedne od ukupno pet aktivnosti sadržanih u ovoj investiciji vrijednoj 265.015.717,00 kuna (35.173.630,23 eura).

Prioritetno područje intervencije ove investicije je digitalizacija arhivskog gradiva pravosudnih tijela, bez obzira na vrstu tijela i dokumentacije. Razvoj nacionalnog arhivskog informacijskog sustava i potrebnih kapaciteta za pohranu digitaliziranog gradiva uz osiguranje odgovarajuće opreme za digitalizaciju te jačanje ljudskih kapaciteta preduvjeti su svrhovite digitalizacije gradiva pravosudnih tijela koja će uključivati: pripremu gradiva (sređivanje, odabiranje i izlučivanje gradiva); pripremu metapodataka; snimanje odabranog gradiva; obradu snimaka; validaciju snimaka; prijenos i pohranu snimaka. Pravosudna tijela će se osloboditi gradiva na papiru kojemu su protekli rokovi čuvanja, a ono gradivo koje ima arhivsku vrijednost predat će se, sukladno zakonskim odredbama, u nadležne državne arhive.

U tu svrhu ojačat će se spremišni kapaciteti u 8 područnih državnih arhiva za prihvat približno 80.000 dužnih metara gradiva. Proporcionalno smanjivanju količine gradiva na papiru u pravosudnim tijelima smanjit će se i potreba za digitalizacijom sve do potpunog prelaska na e-poslovanje. U konačnici, osigurat će se kompatibilnost sustava, pristup i automatsko pobiranje budućeg izvorno digitalnog gradiva od strane nadležne arhivske službe. Ovim će se osloboditi prostori sudova koji će se prenamijeniti u svrhu proširenja prostornih kapaciteta za svakodnevni rad.

Cilj investicije je transformirati poslovanje državnih arhiva te unaprijediti upravljanje dokumentacijom kod tijela javne vlasti, pravosudnog sustava i drugih stvaratelja dokumentarnog i arhivskog gradiva koje će im osigurati odgovorno i transparentno poslovanje. Planirana ulaganja doprinijet će smanjenju troškova prostora, opreme i ljudi kod stvaratelja gradiva kao i jačanju njihovih kapaciteta za upravljanje dokumentacijom u digitalnom obliku. Veća dostupnost gradiva omogućit će brže pružanje usluga tijela javne vlasti i svih drugih stvaratelja gradiva, bez obzira na to kojim poslom se bave, što će doprinijeti i zaštiti prava građana.

Investiciju provodi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave, Hrvatskim državnim arhivom, područnim državnim arhivima i pravosudnim tijelima. Investicija se provodi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Predviđeno trajanje investicije je do kraja kolovoza 2026. godine, navodi se u priopćenju iz Ministarstva kulture.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram