Zatvori
Jasmin Hadžić
07/12/2022

Ovo neće biti tako sjajna godina za europske startupe

Prema redovnom godišnjem istraživanju koje je objavio poznati venture capital fond Atomico, europski startupi nisu bili pretjerano uspješni u privlačenju svježeg investicijskog kapitala kako se to možda očekivalo nakon rekordnih brojki iz 2021. godine.

Tako je Atomico izračunao kako će europski startupi ove godine prikupiti tek oko 85 milijardi dolara financiranja, što predstavlja pad od čak 15 milijardi dolara u usporedbi s prošlom godinom.

Europa se bori s posljedicama ratnog sukoba u Ukrajini, posrnulim gospodarstvom i tehnološkom industrijom, te stanovništvom koje se koleba da ponovno stane na noge i bude produktivno nakon dvije godine pandemije koronavirusa, navode iz Atomica.

Ukupnu vrijednost europske startup industrije Atomico procjenjuje na 2,7 bilijuna dolara, što predstavlja godišnji pad vrijednosti od 400 milijardi dolara.

Iz Atomica dalje navode kako su europska financijska tržišta poprilično skeptična prema novim tehnološkim kompanijama, što se očituje i kroz gotovo nepostojeće IPO-ove u posljednjih 12 mjeseci.

Čini se kako se pozitivni trendovi iz 2021. godine neće nastaviti, a Europa je ove godine zabilježila samo 31 novog jednoroga (kompanija s valuacijom većom od milijarde dolara), što je dramatičan pad u odnosu na 105 stvorenih jednoroga u 2021. godini.

Nakon ove ne pretjerano ohrabrujuće statistike - možemo se samo zapitati što nas tek čeka iduće godine uz galopirajuću recesiju i globalni val otkaza u tehnološkoj industriji koji polako, ali sigurno, zahvaća i naše krajeve svijeta.

AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram