Zatvori
PoslovniPuls
02/12/2022

Inflacija definitivno usporava širom eurozone, ali analitičari su i dalje zabrinuti

Prema jučerašnjoj objavi Eurostata, inflacija u europodručju ostvarila je rast od 10% u studenom na godišnjoj razini, što je niže za 0,6pb u odnosu na godišnju promjenu u listopadu.

Potrošačke cijene u europodručju kontinuirano su ubrzavale rast na godišnjoj razini od ožujka 2021. uz iznimku iz travnja ove godine kada je zabilježena ista godišnja promjena kao i u ožujku (7,4%). Temeljna inflacija bila je viša za 5% u odnosu na studeni prošle godine, odnosno rast je ostao nepromijenjen u odnosu na godišnju promjenu u listopadu. Na mjesečnoj razini, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju zabilježile su pad od 0,1%, prvi put od srpnja 2021, prenose RBA analitičari.

Snažnije od očekivanja usporavanje potrošačkih cijena generirale su prvenstveno cijene energije (+34,9%, -6,6pb u odnosu na listopad), a blago usporavanje evidentirano je i u cijenama usluga (+4,2%, -0,1pb u odnosu na listopad). U suprotnom smjeru djelovala je kategorija Hrana, alkoholna pića i duhan s rastom od 13,6% (+0,5pb) godišnje odnosno 0,9% mjesečno. Na mjesečnoj razini, cijene energije pale su za 1,9%, a cijene usluga za 0,3%. Skromniju godišnju stopu rasta potrošačkih cijena u studenom u odnosu na listopad ostvarilo je četrnaest od devetnaest članica europodručja, dok je ubrzanje evidentirano u tri.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram