Zatvori
Foto: FER
PoslovniPuls
30/11/2022

Nuqleus je novopokrenuti FER-ov deep-tech venture builder

Kroz FER-ov startup inkubator SPOCK je do sada prošlo šest generacija studentskih i znanstvenih startupa, a u zadnje dvije generacije SPOCK-a čak 30% startupa je osnovalo tvrtku i zajedno prikupilo više od €100.000 za nastavak razvoja poslovanja. Kako bi znanstvenici dobili još kompletniju potporu u komercijalizaciji rezultata znanstvenih istraživanja kroz osnivanje startupa, u sklopu ICENT-a je pokrenut deep-tech venture builder Nuqleus.

Nuqleus širi SPOCK-ov program s dvije nove faze kojima će zaokružiti model venture buildinga. Nuqleus želi povezivanjem industrije, znanstveno-istraživačkih institucija i startup ekosustava pomoći razvoju deep-tech startupa – od ideje do izlaska na tržište.

U zadnje tri godine, ICENT i SPOCK zajedno organiziraju različite događaje i programe za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava. Do sada je kroz program SPOCK-a prošlo više od 125 sudionika s više od 10 različitih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U zadnje dvije generacije SPOCK-a čak 30% startupa je osnovalo tvrtku i zajedno prikupilo više od €100.000 za nastavak razvoja poslovanja - od toga GEP koji su pokrenula četiri naša istraživača sa Zavoda za visoki napon i energetiku i Digicyteu u koji su uključena dva bivša studenta FER-a.

Nakon proučavanja domaćih i međunarodnih dobrih praksi, mnoštva razgovora sa svim ključnim dionicima, godina iskustva u pokretanju sličnih programa i osluškivanja potreba tržišta, donesena je odluka da se u sklopu ICENT-a se pokrene deep-tech venture builder pod imenom Nuqleus. Nuqleus se zasniva na dijeljenju znanja i resursa između partnera, odnosno da znanstveno-istraživačke institucije, etablirane tvrtke i uspješni startupi nude svako ono najbolje od svog svijeta sa zajedničkim ciljem – razvojem novih deep-tech startupa.

Program Nuqleusa baziran je na programu SPOCK-a uz nadogradnju jednom predfazom i jednom postfazom kojima će zaokružiti model venture buildinga. U prvoj fazi to znači povezivanje s industrijom i ideaciju, a u zadnjoj fazi – poslovni razvoj i razvoj proizvoda.

U sklopu Nuqleusa formiran je investicijski odbor koji se sastoji od nekih od najaktivnijih hrvatskih investitora, znanstveni odbor koji se sastoji od nekih od najutjecajnijih FER-ovih profesora i industrijski odbor koji će se sastoji od predstavnika industrijskih partnera. Ova tri odbora će pomoći u odabiru startupa za koje vjerujemo da imaju najveću šansu postati uspješne kompanije u bliskoj budućnosti.

Znanstveni odbor Nuqleusa čine prof. Sven Lončarić, prof. Dubravko Babić, prof. Ivan Petrović, prof. Mislav Grgić i prof. Mario Kovač dok Investicijski odbor čine Božidar Pavlović (AYMO Ventures), Luka Abrus (FIVE), Damir Sabol (Photomath), Alan Sumina (Nanobit) i Jakob Gajšek (Ljubljanski univerzitetni inkubator).

Uz FER kao glavnog partnera, znanstveni partneri Nuqleusa su Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) i Fakultet organizacije i informatike (FOI). Industrijski partneri Nuqleusa su AVL-AST, GDi, Infobip, Rimac Technology i Hrvatski Telekom, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram