Zatvori
Foto: MEDDOX.hR
PoslovniPuls
30/11/2022

Meddox je nova domaća zdravstvena aplikacija s velikim ambicijama

Meddox je domaća aplikacija za pametno čuvanje i upravljanje zdravstvenom dokumentacijom, u početnoj fazi razvoja prikupila je 10.000 aktivnih korisnika koji su kroz aplikaciju do sada pohranili preko 40.000 zdravstvenih parametara, a suosnivačice najavljuju da će im uspješno zatvorena prva runda investiranja i nove funkcionalnosti koje će uskoro predstaviti omogućiti brzi rast sljedeće godine, prodor na EU tržišta i dosezanje brojke od preko 50.000 aktivnih korisnika u Hrvatskoj.

Meddox je specijalizirana aplikacija za pametno digitaliziranje zdravstvene dokumentacije, na način da prepoznaje zdravstvene parametre i ostale vrijedne informacije s najrazličitijih zdravstvenih nalaza te omogućuje korisnicima pametne zaključke o njihovom zdravlju. Aplikacija omogućuje da korisnik uspoređuje parametre na svojim zdravstvenim nalazima s onima iz opće ili neke specifične populacije kako bi uočili eventualna odstupanja ili prepoznali mogućnost razvoja nekih bolesti. Do kraja godine aplikacija će upozoravati i na potrebu odlaska na sistematske i preventivne preglede, kao i podsjećati na uzimanje terapija koje su korisniku propisane od strane liječnika. Pritom Meddox kontinuirano komunicira s korisnikom, kroz korisne podsjetnike, ali i edukativne poruke o brizi za zdravlje prilagođene dobi, stanju i općenito interesu korisnika.

“U Hrvatskoj svaki građanin prosječno obavi 6 do 7 liječničkih pregleda, dok se u nekim državama EU taj broj penje i do 11 pregleda godišnje. Svaki pregled znači jedan zdravstveni nalaz, a naše ankete su pokazale da u obitelji prosječno imamo i do 30-tak nalaza godišnje. Pritom mnogi od nas brinu i o zdravstvenoj dokumentaciji drugih članova obitelji, a oni s kroničnim dijagnozama imaju i značajno više dokumentacije od prosjeka. Trećina ljudi, kaže statistika, izgubi tu dokumentaciju, a ostatak ne može na pametan način njome raspolagati. S druge strane, svi će vam u zdravstvenom sustavu reći da je vrijednost sistematizirane dokumentacija iznimno važna, čak i presudna za brigu o zdravlju. Mi smo odlučili iskoristiti potencijal te dokumentacije kako bi svi od nje imali koristi, pojedinačni korisnici, liječnici, ali i čitavi zdravstveni sustavi. U pozadini aplikacije su nebrojeni sati rada na sistematiziranju stotina raznih baza zdravstvenih podataka kako bi se strukturirale, povezale i mogle referencirati. Koliko znamo, to nitko još nije na ovaj način napravio pa je naš potencijal rasta ogroman, posebno unutar EU gdje su zdravstveni sustavi slični zbog čega vrlo brzo možemo skalirati poslovanje”, izjavila je mr. sc. Maja Bogović, članica Uprave Meddoxa.

Vrijednost sistematizirane baze zdravstvenih podataka prepoznali su i zdravstveni djelatnici, a Meddox koriste i znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

”Na bazi od 10.000 aktivnih korisnika već je stvorena iznimno kvalitetna baza, koja nam omogućuje istraživanja s obzirom da je reprezentativna za opću populaciju u Hrvatskoj. Aplikacija omogućuje vremensko praćenje tijeka promjene vrijednosti nalaza, pa samim tim pojavu i razvoj određenih dijagnoza i skupina dijagnoza, a referenciranje podataka pojedinačnih korisnika s prosječnim omogućuje upozorenja, skretanje pozornosti i educiranje korisnika na optimalnu brigu za njegovo zdravlje. Liječnici ovom aplikacijom dobivaju sistematiziran pristup podacima koji je neprocjenjiv u liječenju, posebno kompleksnih stanja. Ne smijemo zaboraviti niti vrijednost ovakvog proizvoda za zdravstveni sustav. Prvo i najvažnije, podizanje razine zdravstvene svijesti svakog korisnika do razine informiranog i educiranog sudionika u održavanju svog zdravlja temelj je boljeg funkcioniranja sustava. Dodatno, prosječni podaci o stanju populacije (srednja vrijednost tlaka, masnoća u krvi, određenih hormona, enzima itd.) su vrijedni ulazni parametar za funkcioniranje sustava kako u kurativnom smislu tako i preventivno u smislu planiranja najrazličitijih javnozdravstvenih akcija i intervencija”, zaključio je dr. sc. Pero Hrabač, dr.med., profesor na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji kao stručni suradnik radi na razvoju Meddoxa.

Jedinstvena domaća aplikacija prošle godine u inicijalnoj investicijskoj rundi prikupila je 1,5 milijuna kuna, sklopila suradnju s globalnom farmaceutskom kompanijom, a sljedeće godine imaju velike ambicije s obzirom da bilježe odlične povratne ocjene korisnika, ali i dionika zdravstvenog sustava.

”Pametno čuvanje i upravljanje zdravstvenim podacima u kombinaciji za podsjećanjem na redovno uzimanje lijekova, kao i redovne odlaske na preglede zaokružuju Meddox kao jedinu aplikaciju koja omogućava korisnicima brigu o njihovom zdravlju na jednom mjestu. Prednosti aplikacije sve više prepoznaju korisnici, zdravstvena industrija i investitori zbog čega imamo velike planove za sljedeću godinu. Imamo još puno prilika za unaprjeđivanje, posebno upotrebom tehnologije umjetne inteligencije na našoj bazi kao jednoj od najpotpunijih baza zdravstvenih podataka i ponašanja pacijenata. Zato smo vrlo ambiciozni u širenju poslovanja sljedeće godine, a sredinom godine bit ćemo spremni i za novu rundu investiranja”, istaknula je Vesna Babić, članica Uprave Meddoxa.

Iz Meddoxa naglašavaju da su se prilikom razvoja aplikacije vodili načelom jednostavnosti pa Meddox mogu koristiti svi, bez obzira na dob i digitalne vještine. Također, aplikacija iznimnu pažnju posvećuje zaštiti osobnih podataka, što znači da su svi pohranjeni podaci u bazi anonimizirani, a bez privole korisnika niti takvi anonimizirani podaci ne mogu biti podijeljeni ili na bilo koji drugi način obrađivani izvan aplikacije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram