Zatvori
PoslovniPuls
30/11/2022

17. Advanced Technology Daysi uživo okupili više od 500 IT stručnjaka

Advanced Technology Days 17 konferencija u zagrebačkom Cinestar Arena Centru okupila je više od 500 sudionika koji su iz udobnih kino-sjedala uživali u pregledu tehnoloških tema iz inženjerskog kuta. Prvog dana mogli su čuti pregled ključnih novosti i trendova te kroz demo predavanja detaljnije upoznati nova tehnološka rješenja. U srijedu, drugog dana konferencije, očekuje ih još 30 predavanja te panel na kojem će se raspravljati o sve većem utjecaju inženjera na poslovanje.

Konferenciju su otvorili predstavnici organizatora, Tomislav Tipurić (Nephos) i Ivan Marković (Unitfly). U nastavku im se pridružio i Sead Ahmetović iz tvrtke We Are Developers, predstavnik jedne od najvećih IT zajednica koja okuplja velik broj developera iz cijelog svijeta. Prokomentirali su sve utjecajniju ulogu inženjera u poslovnom svijetu. Inženjeri danas više nisu „kolege iz IT odjela“, već i članovi Uprava i direktori velikih korporacija – nije slučajnost da najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk, ima inženjerski background.

Chris Reddington (GitHub) komentirao je trendove u inženjerskom svijetu. Kada je riječ o popularnosti programskih jezika, prema GitHubu najveći rast ima HCL. Istaknuo je i sve širu primjenjivost open source ideja te objasnio kako se mogu prenijeti i u organizacije koje nisu open source.

Damir Dobrić (Daenet) u kratkom demou pokazao je novu funkcionalnost .NET-a za kontrolu pristupa API-ima (throttling). .NET 7 aplikacijama donosi nove performanse i nove značajke za C#11/F#7, .NET MAUI, ASP.NET Core / Blazor i druge. Nakon otvaranja program je nastavljen kroz paralelne programske blokove s 35 predavanja u pet kino dvorana. Chris Reddington govorio je o tome kako uvesti najbolje open source prakse u svakodnevni rad.

Aleksandra Ignatoski (Aeastus Accounting) je pred dupkom punom dvoranom postavila „pravila rasprave“ u development projektima. Krenula je od postavke da u svakom timu postoji osoba – ili više njih -  koje znaju najbolje rješenje, no međusobno se ne slažu. Kako bi se osiguralo da rasprava ne bude uvod u svađu nego prijenos znanja, sa sudionicima je podijelila niz savjeta kako osigurati uvjete za argumentiranu raspravu.

Marko Lohert (Ekobit) govorio je kako znanje o razvoju web aplikacija primijeniti na razvoj desktop i mobilnih aplikacija koristeći .NET MAUI, WPF ili WinForms. Sudionici su mogli naučiti kako napraviti Blazor Hybrid aplikaciju koristeći .NET MAUI te saznati više o razvoju aplikacija u Visual Studiju pomoću ove kombinacije tehnologija.

Nenad Trajkovski (NT Consulting) na svom predavanju Scrum – 10 godina nakon mog prvog predavanja o njemu govorio je o tome kakav je Scrum danas i koliko je primjenjiv na komercijalne projekte. Program konferencije nastavlja se i u srijedu, a raspored je dostupan ovdje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram