Zatvori
PoslovniPuls
25/11/2022

Vodeća ruska internetska tražilica u očajničkom pokušaju prekida veza s Rusijom

Ruska internetska grupacija Yandex, najpoznatija po istoimenoj tražilici koja ima uvjerljivu dominaciju na ruskom internetskom tržištu (60%), navodno kuje plan koji bi joj omogućio napuštanje sve problematičnijeg ruskog tržišta.

Prema pisanju Financial Times-a, Yandex-ova holding kompanija, sa sjedištem u Nizozemskoj, planira prodaju svojog ruskog internet biznisa (tražilice, e-trgovine i usluge pozivanja taksija) lokalnom kupcu, a sve kako bi puno vrijedniji globalni tehnološki biznis, koji uključuje razvoj tehnologije za samovozeće automobile i umjetne inteligencije, u potpunosti odvojio od Rusije i tako sačuvao od potpunog poslovnog kraha.

Ipak, plan nije jednostavno provediv.

Osim što pretpostavlja "blagoslov" Moskve za prodaju dijela biznisa, Yandex navodno još uvijek nije pronašao kupca za svoje lokalne usluge, a pod upitnikom su i brojne licence za naprednu tehnologiju, koje je potrebno "prebaciti" van ruskog tržišta, pišu američki mediji.

Aleksei Kudrin, bivši rurski ministar financija navodno podržava ovaj plan i sebe vidi kao čelnog čovjeka transformiranog Yandex-a.

Bloomberg je u kolovozu izvijestio kako je Yandex napustilo oko 10 posto zaposlenika, a sve zbog nametnutih sankcija Zapada - koje su uslijedile kao posljedice ruske invazije na Ukrajinu. Među imenima na popisu pojedinaca čija je imovina pod blokadom zapadnih zemalja, nalaze se i suosnivač Yandex-a, Arkady Volozh, kao i zamjenik izvršnog direktora Yandex-a, Tigran Khudaverdyan.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram