Zatvori
Crveni semafor
Foto: Erwan Hesry / Unsplash
PoslovniPuls
16/11/2022

Svježi podaci za listopad: Inflacija ubrzala na 13,2 posto

Prema danas objavljenim podacima DZS-a, godišnja stopa inflacije dosegnula je nove najviše zabilježene razine.

"Indeks potrošačkih cijena tako je u listopadu iznosio 13,2% što je nadmašilo naša očekivanja. Godišnja stopa rasta nastavila je i šesti mjesec za redom bilježiti dvoznamenkaste stope uz ubrzanu dinamiku", objavili su RBA analitičari.

Na mjesečnoj razini, uz rast cijena Odjeće i obuće za 6,9%, Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 2,8%, Hrane i bezalkoholnih pića za 1,0%, cijene su u prosjeku, u odnosu na rujan bile više za 1,3%. Jedina kategorija koja je zabilježila mjesečni pad cijena, i tako ublažila i snažniji rast, je pad cijena u skupini Rekreacija i kultura, za 0,8%. Navedena kretanja ukazuju kako je, unatoč administrativnim mjerama Vlade o ograničavanju cijena u pojedinim kategorijama proizvoda, sada evidentno da se inflacija prelijeva i na ostale skupine proizvoda i počinje vršiti pritisak i s potražne strane. Dijelom je to posljedica prethodnih rasta troškova (osobito vidljivo u i dalje snažnom rastu proizvođačkih cijena) pa uz još uvijek solidnu potražnju, i potrošačke cijene u ostalim kategorijama rastu.

Godišnju stopu inflacije predvode i dalje kategorije čiji je rast predvođen rastom troškova, ali je i ovdje primjetan pozitivan i rastući doprinos ostalih kategorija. Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren kod Hrane i bezalkoholna pića (+19,7%), Restorana i hotela (+17,8%), Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (+16,1%), Pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (+15,8%), te Prijevoza (+11,5%).

Prema posebnim skupinama, cijene dobara bile su više 15,3%, a cijene usluga 7,2% godišnje. Ukupno bez energije i hrane potrošačke cijene su u listopadu bile više za 8,5% godišnje.

Posljedično, i kumulativan rast, u prvih deset mjeseci, dosegnuo je dvoznamenkaste vrijednosti, odnosno indeks potrošačkih cijena porastao je 10,2% u odnosu na isto razdoblje lani.

"I u zadnjim mjesecima ove godine kao i u prvom tromjesečju 2023., godišnja stopa inflacije zadržavat će se na dvoznamenkastim razinama s laganom tendencijom smanjivanja prema kraju navedenog razdoblja. Za cijelu 2022. ostajemo pri procjeni godišnje stope inflacije od 10,6%. Dio inflatornih pritisaka prenijet će se u iduću godinu kada očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od preko 6%. U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti poprilično je izgledno da cijene energije ostanu povišene, ali se administrativno limitiranje cijena u nekom trenutku mora popustiti, što bi moglo dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga. S druge strane, rat u Ukrajini i posljedice na svjetski poljoprivredno prehrambeni sektor uz klimatske (ne)prilike, dodatan su čimbenik koji ne dozvoljava povratak stopa inflacije prema razinama od 2% ni u 2023", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram