Zatvori
PoslovniPuls
07/11/2022

Splitska IT tvrtka Typeqast svim zaposlenicima podiže plaću za 10 posto

Potrošačke cijene u Hrvatskoj su u rujnu ove godine porasle 12,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke. Iako rast i dalje predvode energija i hrana, primjetno je jačanje doprinosa ostalih sastavnica košarice potrošačkih dobara.

Povećanje inflacije uglavnom je posljedica nekoliko faktora, a najznačajniji su porast cijena sirovina i industrijskih proizvoda na svjetskom tržištu, oporavak domaće osobne potrošnje, što je potaknulo proizvođače i trgovce da porast troškova prenesu i na krajnje kupce te statistički razlozi, odnosno činjenica da se tekuće cijene uspoređuju s cijenama godinu unazad, a koje su bile smanjenje zbog tržišnih poremećaja uzrokovanih pandemijom.

Kraj 2022. godine trebao bi nam donijeti stabilizaciju i postupno smanjenje cijena energenata na svjetskom tržištu, što posljedično dovodi i do pada inflacije. Iako nas u idućoj godini očekuje znatno smanjenje godišnjeg rasta cijena hrane, energije, inflacija bi i dalje mogla nadmašivati dugoročni prosjek.

Usklađivanje plaće zbog inflacijskih pritisaka

Logika, u teoriji, nalaže povećanja plaće zaposlenicima, ali praksa je ipak nešto drugo, s obzirom na to da je porast cijena dijelu kompanija pojeo prihode.

Srećom, postoje i tvrtke koje su dobro poslovale, pa su svoje zaposlenike stavile na prvo mjesto te su mjerom povećanja plaće odlučile ublažiti inflacijske pritiske. Jedna od njih je i splitska softverska tvrtka Typeqast koja s prvim danom nove godine povećava neto plaću svojim zaposlenicima za 10%.

"Duboko svjesni okolnosti u kojima smo se našli uslijed inflacije, odlučili smo direktno pomoći svim svojim zaposlenicima kako bi što bezbolnije prebrodili teret rasta cijena, troškova života i energenata koji imaju veliki utjecaj na njihovu financijsku sigurnost. Uzmemo li u obzir da je Typeqast firma s 400 zaposlenika, nije teško izračunati da se radi o jako velikim novčanim iznosima za jednu firmu", navodi suosnivač i direktor Typeqasta Marko Barić.

Spomenuto povećanje plaće odnosi se na svih 5 zemalja u kojima Typeqast ima svoje urede, sve pozicije i razine senioriteta.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram