Zatvori
ALERT konferencija
Foto: PRESS
PoslovniPuls
27/10/2022

Kibernetička sigurnost imperativ i najveći izazov modernog poslovanja

U skladu s europskim obilježavanjem listopada kao mjeseca kibernetičke sigurnosti u Zagrebu je, u organizaciji tvrtke ASEE, održana cybesecurity konferencija Alert. Konferencija je okupila domaće i međunarodne stručnjake u domeni kibernetičke sigurnosti, koji su sa zajednicom podijelili najbolja iskustva i prakse. Kibernetička sigurnost imperativ je, ali i najveći izazov modernog poslovanja. Od početka pandemije do danas stopa kibernetičkog kriminala se povećala za čak 600 posto. Šteta za kompanije broje se u milijunima dolara, a krađe identiteta, lažno predstavljanje, pecanje korisnika i ransomware napadi su i dalje u trendu. Ovakvi podaci stavljaju u fokus važnost edukacije, ulaganja tvrtki u vlastitu sigurnost, ali i sve širi prostor za razvoj kibernetičkih stručnjaka kojih danas na tržištu nedostaje više nego klasičnih programera, istaknuto je.

„Iznimno mi je drago da smo i ove godine na jedno mjesto doveli tvrtke i pojedince koji se svakodnevno uspješno hvataju u koštac s prijetnjama u kibernetičkom okruženju. Fokus naše kompanije je razvoj sustava koji jamče sigurnost financijskom sektoru i e-Commercu, ali i drugim industrijskim vertikalama. Organizacijom ove konferencije željeli smo podijeliti svoja znanja i iskustva te pozvati i druge stručnjake u ovoj domeni da predstave pozitivne prakse“, istaknuo je Viktor Olujić, član uprave ASEE Hrvatska te dodao „Veliko hvala našim ovogodišnjim partnerima, govornicima i sudionicima koji su donijeli dodatnu vrijednost kako bi zajedno stvorili jasniji pogled u budućnost i izazove koji nam predstoje“.

Na konferenciji je predstavljeno i istraživanje koje je tvrtka ASEE provela u suradnji s agencijom Ipsos, u listopadu ove godine, o stavovima i ponašanju korisnika vezano uz korištenje mobilnih aplikacija. Istraživanje je pokazalo da je 87 posto ispitanika svjesno sigurnosnog rizika koji imaju tijekom korištenja mobilnih aplikacija, pa ipak, trećina vjeruje da se neželjeni događaj neće dogoditi baš njima. Korisnici najviše strepe od nehotičnog dijeljenja osobnih i privatnih sadržaja, ali ih gotovo jednako plaši i opcija da će netko otuđiti njihove podatke i ukrasti digitalni identitet.

Ne postoje razlike u tehnološkoj zaštiti u odnosu na globalne sustave i one koji se primjenjuju lokalno. Razlike su prvenstveno u strukturi i tipu prijetnji koje su prisutne ili se više iskorištavaju u određenoj zemlji ili regiji te u razumijevanju važnosti kibernetičke sigurnosti koja definira opseg sustava koje je potrebno zaštititi i sukladno tome sredstvima koja se ulažu u kvalitetnu kibernetičku zaštitu, zaključak je konferencije.

Konferenciju ALERT organizirala je tvrtka ASEE, jedna od najvećih IT kompanija u Europi na području proizvodnje i implementacije vlastitih softverskih rješenja. Konferencija je okupila brojne stručnjake i menadžere iz područja korporativne i informacijske sigurnosti iz Hrvatske i regije, a ovogodišnju konferenciju podržali su partneri i4p Informatics, MBCom Technologies i Microblink, tvrtke poznate upravo po naprednim rješenjima i uslugama u domeni kibernetičke sigurnosti.

Na panelu o trendovima vezanim uz kibernetičku sigurnost sudjelovali su Milan Parat, PBZ, Davor Kodrnja, MBCom Technologies, Saša Ilić, Hrvatski Telekom, Sašo Mickov, ASEE. O budućnosti digitalnog identiteta raspravljali su Relja Marković, Addiko banka, Ante Sladojević, Microblink te Robert Preskar, ASEE. Kroz prezentacije koje su se bavili temama poput kvantne kriptografije, passwordless autentikacije i zaštite gubitka podataka uzvanike su proveli Cristina Abrigo, Unicredit, Claus Sengler iz Europske centralne banke, Mario Marić, ASEE, Dubravko Hlede, MBCom Technologies, Luka Babić, ASEE, Marija Tomić, i4p Informatics, Alen Beganović, Ethernaut, Andrea Jelavić Šako i Domagoj Ciković, ASEE.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram