Zatvori
PoslovniPuls
17/10/2022

Vodeće europske platforme za usporedbu cijena pobunile se protiv Googleove dominacije

Predstavnici 43 vodeće europske platforme za usporedbu cijena ponovno pozivaju Europsku komisiju da snažnije provede svoju odluku iz 2017. godine kojom su kaznili Google zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja. Potpisnici pozivaju Europsku komisiju i povjerenicu za tržišno natjecanje da stanu na kraj dosadašnjoj praksi dominantnog ponašanja Googlea koji favorizira svoj servis za usporedbu cijena u odnosu na konkurenciju. 

Europskoj povjerenici za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager po drugi put je upućen poziv da se prekinu nezakonite prakse koje štete tržišnom natjecanju. Među potpisnicima inicijative su između ostalog i hrvatski Jeftinije.hr i ostale platforme Heureka Grupe, njemački LadenZeile i Idealo, talijanski Trovaprezzi, švedski Prisjakt i francuski leGuide. 

Formalne pritužbe na situaciju u kojoj Google u pretraživanjima daje prednost vlastitom servisu za usporedbu cijena, konkretno Google Shoppingu, počele su još prije 13 godina. Europska komisija je 2017. zaključila kako je Google zlorabio svoj dominanti položaj i favorizirao vlastiti servis za usporedbu cijena. Zbog toga je Europska komisija kaznila američku tvrtku s 2,42 milijarde eura i naredila joj da poduzme konkretne mjere. No, prema riječima potpisnika, Google ni nakon pet godina od donošenja odluke nije dovoljno promijenio mehanizme pretraživanja i uskladio ih s načelima tržišnog natjecanja. 

"Google nastavlja zloupotrebljavati svoju dominantnu tržišnu poziciju sustavnim favoriziranjem vlastitih servisa unatoč odluci Europske komisije i potvrdi te odluke od strane suda Europske unije. Ova ponovljena inicijativa, koje smo i mi potpisnici, dolazi nakon što je početkom ovog mjeseca na snagu stupio novi zakonski okvir za uređeno digitalno okruženje (DMA) koji između ostalog treba osigurati jednake i fer uvjete svim sudionicima na tržištu. Spomenuti okvir sada sadrži eksplicitnu zabranu ovakvih praksi, a ovo otvoreno pismo molba je Komisiji da te odluke što prije provede u djelo", naglašava David Čreslovnik, direktor portala Jeftinije.hr i Ceneje.si, navodi se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram