Zatvori
Darth Vader Obi Wan
Foto: Lucasfilm
PoslovniPuls
27/09/2022

Ukrajinska AI tvrtka stoji iza "osvježenog" glasa najpoznatijeg negativca u galaksiji

Hoćemo li u budućnosti gledati filmove s glasovima pokojnih i/ili ostarjelih glumaca? Čini se da hoćemo ako je suditi po primjeru novih nastavaka dobro poznatih Disneyjevih serijala.

Producenti iz Disneyja tako su unajmile ukrajinsku kompaniju Respeecher koja nudi mogućnost generiranja glasova iz glasovnih zapisa i drugih arhivskih materijala, a sve je naravno pogonjeno umjetnom inteligencijom.

Kompanija je već oduševila rezultatima svog softvera - pa su tako isporučili novi glas za mladog Lukea Skywalkera u "The Book of Boba Fett", a rekreirali su i glas najpoznatijeg negativca u galaksiji, Dartha Vadera za "Obi-Wan Kenobi" umjesto danas 91. godišnjeg glumca James Earl Jonesa.

Trend s AI umjetnim glasovima već smo primijetili i u ovogodišnjem hit nastavku "Top Gun: Maverick" gdje je londonska kompanija Sonantic uspjela "samplirati" glas glumca Vala Kilmera - a čije su glasnice uništene nakon glumčeve višegodišnje borbe s rakom grla.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram