Zatvori
PoslovniPuls
26/09/2022

Svjetsko tržište: Pad PMI pokazatelja, iščekuje se objava inflacije u eurozoni

Na kraju prošlog tjedna S&P Global objavio je PMI pokazatelje gospodarske aktivnosti u europodručju i SAD-u.

S naše strane Atlantika, PMI pokazatelji nastavili su upućivati na kontrakciju gospodarske aktivnosti zadržavajući se ispod granične vrijednosti od 50. Prema izvješću, pogoršanje u rujnu evidentirali su pokazatelji i prerađivačke i uslužne aktivnosti. Rezultat je to padajuće potražnje u oba sektora uslijed rastućih troškova života i zabrinutosti oko ekonomskih izgleda. Istovremeno visoke cijene energije stvaraju troškovna opterećenja poduzećima, dok se ograničena proizvodnja u pojedinim slučajevima odrazila na anketne pokazatelje ulaznih i izlaznih cijena koji ponovno upućuju na ubrzanje inflatornih pritisaka. Pokazatelji očekivanih novih narudžbi i buduće proizvodnje signaliziraju dodatan pad u nadolazećim mjesecima.

U SAD-u, pokazatelj prerađivačke aktivnosti nastavlja bilježiti skromne ekspanzivne razine, dok se pokazatelj uslužne aktivnosti zadržao blago ispod vrijednosti 50. Međutim, oba pokazatelja nadmašila su tržišna očekivanja i ostvarila poboljšanje u odnosu na kolovoz. Prema izvješću, cjenovni pritisci na inpute u proizvodnji nastavljaju se usporavati, međutim, ostaju i dalje povišeni prema povijesnim standardima. Anketni pokazatelji ukupne poslovne aktivnosti nastavljaju ocrtavati sliku gospodarstva u stagflacijskom okruženju te bolji položaj gospodarstva SAD-a u odnosu na gospodarstvo europodručja.

"U tjednu pred nama, izdvajamo objavu inflacije u europodručju za rujan te pojedina anketna istraživanja raspoloženja (IFO indeks, ESI pokazatelj Europske komisije). Očekujemo ubrzanje inflacije na 9,7% na godišnjoj razini te porast temeljne inflacije na 4,9% u odnosu na rujan prošle godine. Rujanska inflacija bit će pod utjecajem kraja fiskalne mjere nižih cijena goriva u Njemačkoj, rastućih cijena dizelskog goriva te pojedinih sezonskih obrazaca (nove kolekcije odjeće i obuće u rujnu). Izgledan je i nastavak pada vrijednosti anketnih pokazatelja raspoloženja, no pitanje je u kojoj će mjeri pogoršanje biti ostvareno", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram