Zatvori
PoslovniPuls
16/09/2022

Stopa inflacije i dalje visoka, ali određeno smirivanje se ipak očekuje

Nastavak snažnih inflatornih pritisaka zabilježen je i u kolovozu, potvrđeno je to službenom statistikom indeksa potrošačkih cijena koju je Državni zavod za statistiku danas objavio.

Godišnja stopa rasta i četvrti mjesec za redom nastavila bilježiti dvoznamenkaste stope, zadržavši se na srpanjskih 12,3%. Tome je pridonijelo i usporavanje inflacije na mjesečnoj razini. Naime, cijene roba i usluga za osobnu potrošnju u prosjeku su bile više za 0,1% u odnosu na srpanj, što predstavlja usporavanje mjesečne stope rasta četvrti uzastopni mjesec. Kumulativno, u prvih osam mjeseci indeks potrošačkih cijena porastao je 9,5% u odnosu na isto razdoblje lani.

Na mjesečnoj razini, rast potrošačkih cijena je generiran porastom u kategoriji Hrane i bezalkoholnih pića te Pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (+1,7% u odnosu na srpanj kod obje skupine). Rast cijena bilježe i ostale skupine dok je snažnije povećanje ublaženo padom cijena u skupini Prijevoz, za 4,1% (uslijed sniženih cijena goriva za osobna prijevozna sredstva) te u skupini Odjeća i obuća, za 3,0%.

Na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren kod Hrane i bezalkoholnih pića (+19,2%), Restorani i hoteli (+17,6%), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (+15,3%), Prijevoz (+14,1%), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+ 10,5%), Rekreacija i kultura (+9,4%), Razna dobra i usluge (+8,1%), te Odjeća i obuća (+6,4%).

Najveći pojedinačni doprinos stopi porastu godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (+4,98 postotnih bodova), što i ne iznenađuje s obzirom na visoki udio (25,9%) u potrošačkoj košarici, a slijedi Prijevoz s doprinosom od 2,08 postotnih bodova.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Prerađeni prehrambeni proizvodi, za 17,8% (doprinos porastu od +4,02 postotna boda).

"S posljednjim podacima za kolovoz evidentno je da se trenutno nalazimo na vrhuncu inflacije, no godišnje stope će ostati izražene i u narednim mjesecima. Određeno blago smirivanje moglo bi se zabilježiti tek prema kraju godine. Potonje će uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti. Prema našim očekivanjima, prosječna stopa inflacije u ovoj godini će premašiti stopu od 10% godišnje.

Nedavno objavljen Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena uvelike je umanjio rizike da će inflacija u ovoj godini biti i veća, osobito iz razloga što su ograničene cijene energije i određenih osnovnih prehrambenih proizvoda. Svejedno, dvoznamenkaste godišnje stope rasta ostat će prisutne u prvom dijelu iduće godine s laganim trendom opadanja, pri čemu će taj trend biti vidljiviji u drugoj polovici 2023. godine", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram