Zatvori
PoslovniPuls
01/09/2022

Unatoč ratu i inflaciji poslovno raspoloženje bolje nego za vrijeme pandemije koronavirusa

Prema objavi Europske komisije, ukupno raspoloženje u gospodarstvu euro područja nastavilo je pad u kolovozu 6. mjesec zaredom. Indeks ekonomskog sentimenta (ESI) skliznuo je snažnije od očekivanja, s revidiranih 98,9 indeksnih bodova u srpnju na 97,6 indeksnih bodova u kolovozu (98 bodova očekivano prema procjeni konsenzusa).

Naime, lošiji rezultati ekonomskog sentimenta potaknuti su padom pouzdanja u industriji zbog slabašnih novih narudžbi te rastućih zaliha gotovih proizvoda, što upozorava na suzdržaniju potražnju. U isto vrijeme skliznulo je pouzdanje i u uslužnim djelatnostima, odražavajući iščezavanje pozitivnih efekata od otvaranja gospodarstva u prvoj polovici godine i prilagodbu novonastalim ekonomskim uvjetima. Pokazatelj pouzdanja u trgovini zadržao se u negativnom području, a zaustavljanje daljnjeg pogoršanja reflektira vjerojatno prestanak oskudnosti zaliha (što također potencijalno odražava skromniju potražnju).

U suprotnom smjeru djelovao je pokazatelj pouzdanja u građevinarstvu, koji se zadržao u pozitivnom području gotovo nepromijenjen. Ipak, udio poduzeća koja izvještavaju nedostatak radne snage dosegao je novu rekordnu razinu, dok se udio građevinara koji navode nedostatak materijala i opreme nastavio reducirati četvrti mjesec zaredom, što signalizira na određeno popuštanje u poremećajima opskrbnih lanaca.

Naravno, valja naglasiti da je razina pokazatelja poslovnog optimizma još uvijek osjetno iznad razina zabilježenih za vrijeme krize uzrokovane pandemijom premda se trenutno nalazi ispod dugogodišnjeg prosjeka i posljednjih mjeseci naznačuje usporavanje gospodarskih aktivnosti, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram