Zatvori
PoslovniPuls
22/08/2022

Globalna ekonomska oluja na horizontu: Potrošači u Hrvatskoj sve pesimističniji

Anketa pouzdanja potrošača provodi se na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano uz trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana uz buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj.

U usporedbi s vrijednostima iz lipnja, kompozitni indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zabilježili su pogoršanu izvedbu.

Promatrajući indekse potrošačkog optimizma na godišnjoj razini, u odnosu na lipanj 2021. pad je zabilježen također kod sva tri kompozitna pokazatelja, a bio je najizraženiji kod indeksa očekivanja potrošača. Pokazatelji povjerenja potrošača tako su se vratili na razine usporedive s početkom pandemije, a rezultat je to ustrajnih inflatornih pritisaka i snažne neizvjesnosti u gospodarstvu.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) u srpnju je bio na razini od -30,4 bodova (-2,5 boda u odnosu na lipanj). Od područja koje pokriva ovaj indeks pogoršanje je u odnosu na lipanj zabilježeno kod tri pitanja iz upitnika koja se odnose na ovaj indeks, odnosno kod pitanja glede promjene financijske situacije u kućanstvu tijekom proteklih 12 mjeseci, kod pitanja kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti financijska situacija u kućanstvu te kod pitanja vezano za očekivanja o promijeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci. S druge strane, kod očekivanja kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti ispitanikova kupnja trajnih dobara u odnosu na proteklih 12 mjeseci zabilježeno je blago poboljšanje u odnosu na mjesec ranije.

Pitanje o očekivanju promjene financijske situacije u kućanstvu u idućih 12 mjeseci nepovoljno se odrazilo i na Indeks očekivanja potrošača koji je u srpnju bio na razini od -38,4 bodova (-2,5 bodova u odnosu na lipanj). U negativnom je smjeru djelovao je i odgovor o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u idućih 12 mjeseci.

Naposljetku, Indeks raspoloženja potrošača spustio se na razinu od negativnih 38,4 bodova (-0,4 u odnosu na lipanj). Blagom mjesečnom padu pozitivno je pridonijelo pitanje glede promjene ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci, dok su pitanja vezana za isplativost investiranja u trajna dobra za kućanstvo Hrvatskoj te ono koje ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima u prošlih 12 mjeseci djelovala u negativnom smjeru. Na godišnjoj razini, pogoršanje je zabilježeno kod sva tri kompozitna indeksa, u svim područjima koja pitanja iz ankete pokrivaju.

"U drugoj polovici godine, geopolitička i ekonomska neizvjesnost na krilima potencijalnog jačanja energetske krize u Europi, a posebice visoka razina zabrinutosti zbog ustrajnih inflatornih pritisaka i njihovog utjecaja na osobne financije kućanstava, odražavat će se na kretanje pokazatelja potrošačkog optimizma. U okruženju koje kreira spiralu negativnih očekivanja potrošača, možemo očekivati suzdržavanje od potrošnje, što će biti pojačano zasigurno kod donošenja odluke o kupovini luksuznih dobara. Općenito, promjene u obrascima ponašanja potrošača, odnosno smanjenje privatne potrošnje (koja je važan stup gospodarskog rasta), značajno povećavaju rizike od zamjetnog usporavanja gospodarske aktivnosti", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram