Zatvori
Foto: Friendly Fire
Jasmin Hadžić
18/08/2022

[INTERVJU] David Kosir: Od Friendly Fire gradimo globalnu esports franšizu

Da lokalne gaming igraonice nisu samo nostalgično sjećanje, smatra David Kosir, mladi poduzetnik koji stoji iza domaće Friendly Fire franšize s neskrivenim globalnim ambicijama koja trenutno broji 9 lokacija u Hrvatskoj, Austriji i BiH.

Milenijalci i tzv. "generacija Z" njegovo su ciljano tržište, a Kosir vjeruje kako će u budućnosti svi veći gradski kvartovi imati svoje esports arene koje će biti središnja mjesta za gaming, ali i druženje i izgradnju lokalnih zajednica.

Prema posljednjim procjenama globalna esports industrija okuplja više od 500 milijuna sudionika i fanova, a do 2028. godine njezina vrijednost mogla bi narasti na impresivnih 2,8 mlrd. američkih dolara.

David, otkud inicijalna ideja za Friendly Fire (FF)?

Kad sam bio klinac, oduševljavala me ideja kvartovske igraonice, bila su to stvarno cool mjesta, prepuna pozitivne energije gdje smo svi voljeli dolaziti, gejmati i družiti se u opuštenoj atmosferi. Puno godina kasnije, dok sam vodio vlastitu softversku agenciju, ukazala se prilika za otvaranje igraonice i to je bilo nešto što jednostavno nisam mogao propustiti.

Od prve igraonice do globalne franšize - kada ste uvidjeli potencijal?

Nakon dva - tri mjeseca, posao nam je eksplodirao, igraonica je uvijek bila prepuna, a prihodi su neprestano rasli. Ja u samom početku, tamo 2017. godine, zapravo nisam niti razumio što su franšize, ali bilo mi je jasno da imamo priliku proširiti našu mrežu igraonica. Već 2018. prodali smo master franšizu u BiH i sve je krenulo fantastično. Sve do pandemije koronavirusa, koja nam je u značajnoj mjeri usporila poslovne planove, ali je istovremeno stvorila priliku da se "presložimo" i shvatimo u kojem smjeru želimo voditi Friendly Fire..

Veliku ulogu odigrao je i Andrija Čolak, prvo kao konzultant, a kasnije i kao investitor te suvlasnik Friendly Fire-a.

Zašto ste se odlučili na crowdfunding kampanju na Funderbeamu, a ne financiranju preko poslovnih anđela ili venture capital fondova kojih su sve prisutniji i na hrvatskom tržištu?

Mi već imamo uključene anđele ulagače, a Funderbeam se pojavio kao sjajna prilika da bolje strukturiramo njihovo ulaganje u tvrtku i osiguramo dodatni marketing. Kroz Funderbeam smo dobili sjajne male ulagače koji nam mogu puno pomoći kako bismo od Friendly Fire napravili uspješnu globalnu franšizu. Financiranje daljnjeg razvoja uz pomoć VC ulaganja nije isključeno u budućnosti.

Već ste ga sami spomenuli - pa moramo pitati - otkud suradnja s Čolakom?

Andrija nam je u početku puno pomagao svojim dragocjenim iskustvom i savjetima, a kada je uvidio puni potencijal koji Friendly Fire nosi, odlučio nam se pridružiti. Kao što svi znamo, on ima veliko iskustvo sa "Surf'n Fries" franšizom, a koje nam je od neprocjenjive vrijednosti i veselimo se nastavku plodonosne višegodišnje suradnje koju smo dosad uspješno skrivali od šire javnosti.

Kako izgleda sljedeći korak za Friendly Fire?

Fokusirani smo na dodatni razvoj i unaprijeđenje vlastite softverske platforme koja je jedan od ključnih sastavnica našeg poslovnog i franšiznog modela, pa ćemo zbog toga gotovo sigurno zapošljavati developere.

Što se tiče globalne ekspanzije, svi naši pogledi uprti su prema Sjedinjenim Državama, slažemo tim koji će pomoći da se etabliramo na tamošnjoj franšiznoj sceni i esports tržištu.

AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram