Zatvori
PoslovniPuls
04/08/2022

Na kraju travnja dug opće države iznosio 356,1 mlrd kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju travnja iznosilo je 356,1 mlrd. kuna.

Navedeno stanje predstavlja tzv. mastrihtški dug odnosno dug koji isključuje međusobna potraživanja institucionalnih jedinica unutar istog podsektora i između podsektora.

Na godišnjoj razini dug opće države bio je viši za gotovo 18 mlrd kuna ili 5,3%. Pri tome je doprinos porastu duga opće države u travnju u odnosu na travanj godinu ranije rezultat povećanja unutarnje i vanjske komponenta javnog duga, uz izraženiji rast vanjskog duga. Unutarnji dug bio je viši za 7,6 milijardi kuna (ili 3,5%) te je u najvećoj mjeri rezultat rasta duga središnje države na stavkama dugoročnih vrijednosnih papira i dugoročnih kredita. Inozemni dug povećan je za 10,4 milijarde kuna (ili 8,7%) kao posljedica travanjskog izdanja euroobveznica na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura. Obzirom da su sredstva prikupljena izdanjem euroobveznica korištena za refinanciranje euroobveznice koja je dospjela 30. svibnja 2022. već u svibnju očekujemo smanjenje na promatranoj stavki. Inozemna komponenta duga tako je na kraju travnja iznosila 130,1 mlrd. kuna dok je unutarnja komponenta bila na razini 225,9 mlrd. kuna.


"Na razini cijele godine očekujemo nastavak rasta duga opće države u apsolutnom izrazu uslijed rastućih potreba za financiranjem pri čemu prije svega mislimo na pojačane pritiske na strani rashoda proračuna zbog sindikalnih zahtjeva za rastom plaća, u okruženju izraženih inflatornih pritisaka, ali i kao posljedica niza fiskalnih mjera za ublažavanje nepovoljnog utjecaja rasta cijena na potrošače i poduzetnike. Međutim, nastavak oporavka gospodarske aktivnosti zadržavat će omjer javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i u ovoj i u godinama pred nama. Iako se fiskalni rizici povećavaju, očekujemo zadržavanje manjka opće države na razini od 3% BDP-a", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram