Zatvori
PoslovniPuls
28/06/2022

Impresivan rast izvoza hrvatskog IT sektora

Ukupni prihodi članica CISEx-a (bez povezanih društava) prelaze 5,85 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva dostižu 3,23 milijarde kuna u 2021., stoji u godišnjoj analizi iz Hrvatske udruge izvoznika softvera.

Rast prihoda iz inozemstva je 21% u odnosu na 2020. godinu. Posebno veseli činjenica da je udio izvoza u prihodu od prodaje i dalje raste te iznosi 58% prihoda od prodaje (u 2020. smo prvi puta zabilježili veće prihode iz inozemstva od prihoda na domaćem tržištu). Prosječni udio izvoza u prihodu IT industrije (J62) u Hrvatskoj iznosi 43%.

Istovremeno ukoliko promatramo pokazatelje svih cca 145 tisuća tvrtki u Hrvatskoj za koje su dostupni godišnji izvještaji, prosječan udio izvoza u poslovnim prihodima našeg gospodarstva iznosi, na žalost, skromnih 23%. Ipak, treba spomenuti da je na razini navedenih 145 tisuća tvrtki ostvaren rast prihoda od 21% i izvoza od 35%, primarno na krilima sektora za opskrbu električnom energijom i plinom te sektorima prijevoza i skladištenja te smještaja. Rast izvoza od jako visokih 35% je ostvaren solidnom prerađivačkom industrijom, ali najveće stope rasta u kombinaciji s najvećim iznosima opet se odnose na sektor opskrbe energentima, prijevoz i skladištenje te sektore trgovine i smještaja. Dobit je porasla za 107%. Ukupnom rastu prihoda i izvoza značajno pridonosi i IT sektor, pri čemu samo skupina J62 bilježi rast prihoda od 20% i izvoza od 35%. Dobit skupine J62 u apsolutnom iznosu rasla je za 31%.

CISEx-ovci su lani otvorili 1.211 novih radnih mjesta te su prema satima rada zapošljavali 9.571 zaposlenika, što je godišnji rast od 14%.

Cijelu analizu koju potpisuje Tajana Barančić možete pročitati ovdje.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram