Zatvori
PoslovniPuls
13/06/2022

Green Future konferencija: Split i Hrvatska na putu su da postanu centralno mjesto za teme zelene tranzicije

Završeno je prvo izdanje Green Future konferencije u Splitu, događaja koji je okupio međunarodne i domaće tehnološke lidere, tvrtke, institucije, donositelja odluka, znanstvenike i druge dionike iz sektora održivog razvoja. Kroz dva dana trajanja, 50-ak govornika zanimljivim je predavanjima i panelima obradilo temu zelene tranzicije, počevši od tema urbane i e-mobilnosti, zaštite okoliša, financiranja zelenih projekata, digitalizacije poslovanja, energetike, javnih politika, businessa…

Sudionici kojih je bilo iz brojnih europskih, ali i svjetskih zemalja, počevši od Njemačke, Italije, Švedske, Libanona, Norveške…, imali su samo riječi hvale za ideju konferencije i za organizaciju.


„Mi u Oslu bili smo počašćeni pozivom da svojim prisustvom doprinesemo Green Future konferenciji. Ovo je bila jedinstvena prilika za nastavak suradnje sa Splitom nakon prethodnog zajedničkog EU projekta, URBACT. Ovo je jedna uspješno i profesionalno organizirana konferencija na impresivnom mjestu. Okupljajući regionalnu i međunarodnu mrežu stručnjaka, poduzetnika i javnih dužnosnika, splitski organizatori napravili su jedan dinamičan događaj. Green Future konferencija ima stvarni potencijal za izgradnju povjerenja između svih dionika uključenih u proces zelene tranzicije te za praćenje ideja, inovacija i inicijativa. Što se tiče usporedbe Osla i Splita, poveznice su zanimljive i relevantne. Oba grada imaju povijest temeljenu na pomorskim vezama, a okruženi su atraktivnim prirodnim okruženjem. Kao najmlađa članica EU i na njenoj južnoj periferiji, Hrvatska također ima neke sličnosti s odnosom Norveške, koja je na sjevernom rubu, s ostatkom Europe. Čini se da su mnogi norveški turisti već otkrili Split i dalmatinsku obalu, a Norveška je turistička destinacija za sve veći broj Hrvata“, istaknuo je Peter Austin, savjetnik za planiranje u norveškoj prijestolnici.

Svi sudionici složili su se da su za uspješan proces zelene tranzicije ključna dva faktora, edukacija i suradnja svih uključenih, počevši od institucija s izvorima financiranja do tehnoloških tvrtki.


„Čestitam organizatorima na vrlo zanimljivoj konferenciji čiji smatram da je najveći uspjeh što je oko iznimno bitne i aktualne teme održivosti okupila ljude potpuno različitih interesa i područja djelovanja. Predavanje koje sam održala fokusiralo se na temu budućnosti energetike, inteligentnih zgrada i gradova te prikazalo rezultate zanimljivih stručnih i istraživačkih projekata koje provodi Laboratorij za energetsku učinkovitost Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Kroz brojne suradnje s industrijom na konkretnim projektima povećanja učinkovitosti i inteligencije energetskih sustava, pokazuje se da ne postoji jedna tehnologija koja će riješiti sve naše probleme, već se radi o kombinaciji tehnologija te međusobnoj optimizaciji i komunikaciji svih dionika energetske mreže. Također, za postizanje održivih rješenja koja nisu greenwashing već ozbiljna poboljšanja od statusa quo, iznimno je bitna suradnja svih struka, od konceptualne faze razvoja. Primjerice, kod planiranja nove zgrade ili rekonstrukcije stare postoji nebrojeno primjera o tome da tradicionalni, zastarjeli pristup u kojem planiranje započinje od arhitekture i građevine, a tek kasnije se priključuju ostale struke daje rješenja koja su daleko od optimalnih u kontekstu održivosti, investicije, kvalitete života. Stoga je svjetski trendovi idu u smjeru interdisciplinarnosti gdje sve struke ravnopravno sudjeluju u razradi idejnog rješenja, a što je jedini ispravni način da se pronađe zaista optimalno, održivo rješenje“, poručila je Tea Žakula, izvanredna profesorica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te voditeljica laboratorija za energetsku učinkovitost.

Osim podijeljenog znanja i iskustava kroz centralni dio rasporeda, Green Future konferencija ponudila je i atraktivne side događaje, od kojih je svakako najvažniji Startup Challenge - natjecanje u organizaciji Infobipa kroz koje je 20 odabranih startupa dobilo mentorske preporuke od izvrsnog žirija te iznijelo svoje pitcheve s odličnim green tech idejama. Financijsku nagradu od 10.000 američkih dolara prema odluci žirija dobio je startup Climatig, a 50.000 američkih dolara iz nagradnog fonda "Green Communication Awards" u uslugama Infobipa, prema odluci Startup Tribe Teama, podijeljeno je između startupa Must Had (25.000 USD), Uroasis (15.000 USD) i Silvan (25.000 USD).

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram