Zatvori
P2P Finance
PoslovniPuls
20/05/2022

TOP HRVATSKE FINTECH TVRTKE U 2022.

Iako bez velikih "jednoroga" i globalno prepoznatljivih brendova - hrvatska fintech scena itekako je dinamična i brzorastuća. Sektor gdje se sastaju moderne tehnologija te tradicionalno bankarstvo i financije, jedan je od vodećih drivera modernog globalnog gospodarstva.

Na našem inauguralnom popisu top hrvatskih fintech tvrtki izdvojili smo već svima dobro poznate kompanije s ozbiljnim prihodima i robustnim rastom, ali i inovativne startupe s velikim potencijalom, a koji će zajedno oblikovati hrvatsku fintech scenu u godinama koje su pred nama.

Aircash

Aircash je vjerojatno jedna od najzrelijih fintech kompanija u Hrvatskoj. Tvrtka Hrvoja Ćosića poznata je po svom digitalnom novčaniku, a prošle godine Aircash izdaje i vlastitu Mastercard karticu. Tvrtka je prošle godine imala prihode od oko 90 milijuna kuna, a Ćosić ambiciozno najavljuje širenje van granica Hrvatske. 

Amodo

Amodovi softverski inženjeri stvorili su impresivnu digitalnu platformu koja prikuplja i analizira podatke o korisnicima osiguravateljskih usluga, a sve kako bi osiguravateljima omogućili kreiranje novih, potpuno personaliziranih, proizvoda po mjeri. Ovaj insurtech Marijana Mumdžieva (koji je tvrtku preuzeo od inicijalnih osnivača), a koji među klijentima broji globalne brendove poput Porschea i bankarske divove AIG i BNP Paribas, ima neskrivene globalne ambicije i jedna je od tvrtki na domaćoj fintech sceni od koje imamo velika očekivanja.

Electrocoin / Paycek

Pioniri kriptovaluta u Hrvata! Electrocoin upravlja s popularnom kripto-mjenjačnicom bitcoin-mjenjacnica.hr i Paycek payment rješenjem koje poslovnim subjektima omogućuje jednostavan prihvat plaćanja kriptovalutama. Mogu se pohvaliti s klijentima poput Konzuma, Rimčevog Greypa i Hrvatske pošte, a osnivač Nikola Škorić se prometnuo u svojevrsnog neslužbenog glasnogovornika domaće kripto i bitcoin zajednice.

Oradian

Digitalna i cloud banking rješenja ovog međunarodnog startupa s bazom u Zagrebu danas koristi više od 75 financijskih institucija u 11 zemalja azijske i afričke regije. Hrvatski suosnivač Oradiana, Antonio Šeparović, ponosno ističe kako je Oradian fokusiran na financijsku inkluzivnost i prisutnost na tržištima zemalja u razvoju.

AMPnet

Još jedan blockchain startup čije vrijeme, čini se, tek dolazi. Uz čitav niz specijaliziranih digitalnih rješenja baziranih na blockchainu, AMPnet možda prolazi ispod radara šire javnosti, međutim, riječ je o sve zrelijoj tvrtci koja uspješno navigira blockchain krajobrazom i o čijim ćemo globalnim uspjesima tek slušati.

Farseer

Spremnost izazvati teškaše u kategoriji poslovnih financijskih alata, poput Googlea i Microsoft dovoljno govori o ambicijama Farseera, hrvatskog startupa s uredom u Londonu. S klijentima poput Violete, AKD-a i CC-a, ova no-code platforma za financijsko modeliranje, planiranje i analitiku hrabro plovi naprijed u osvajanje globalnog business apps tržišta.

Revuto

Josipu Majić zapazili smo još kada je kao 22-godišnjakinja osnovala Teddy the Guardian. Iako njezin pametni medvjedić možda nije postigao svjetski uspjeh kojem se Majić nadala, čini se kako je njezin novi startup, Revuto, na dobrom putu da postigne upravo to. Aplikacija za upravljanje pretplatama pogonjena blockchainom, a koja je prikupila inicijalni kapital prodajom tokena na Cardano blockchain platformi, čini se kako ima sve potrebne sastojke da postane jedna od važnijih consumer platformi u formirajućem web3 ekosustavu.

Identyum

Robert Ilijaš pokrenuo je Identyum s idejom one-stop-shop platforme za digitalnu autentifikaciju i verifikaciju. Njihov digitalni novčanik - Identyum ID Wallet postaje sve popularniji, kao i usluga digitalnog potpisivanja koja je zakonski valjana i vjerodostojna na bilo kojem sudu u Europskoj uniji. Identyum ima velike planove za širenje - za početak pripremaju širenje u Sloveniju i Mađarsku, a zatim i dalje...

Bizzaro

Riječki Bizzaro radi na digitalizaciji bankarskih procesa koristeći se algoritmima umjetne inteligencije, a uz podršku investitora poput Fil Rogue Capitala, najavljuje daljnje širenje svojih proizvoda i usluga koje već koriste Raiffeisen, Ferratum i Imex banka. Tomislav Butorac siguran je kako je Rijeka savršeno mjesto za digitalnu transformaciju tradicionalnog bankarstva, a njegova tvrtka u dobroj je poziciji za "napad" na globalno tržište.

Microblink

Učinili bismo veliki propust izostavljanjem Microblinka s ovog popisa. Suosnivači Microblinka, Izet Ždralović i Damir Sabol, prošle su godine operativno vođenje kompanije prepustili Igoru Strejčeku koji je u ruke dobio izazovni zadatak transformacije Microblinka u ozbiljnu globalnu kompaniju. Sa zvučnim imenima poput Stripea i Allianza u bazi klijenata, ova zagrebačka tvrtka koja je poslovni put započela kao PhotoPay, sada je ozbiljan globalni scale-up koji ne pokazuje baš nikakve znakove posustajanja.

P2P Finance

Prva financijska peer-to-peer online platforma u Hrvatskoj koja na jednom mjestu povezuje poduzeća s viškom likvidnih sredstava koja žele na siguran i jednostavan način profitabilno uložiti svoj novac te poduzeća s manjkom likvidnosti za financiranje obrtnoga kapitala. Pod vodstvom direktora Saše Breitenbergera, P2P Finance hrvatskim je poduzećima osigurao 13,3 milijuna kuna u obrtnim sredstvima.

airt

Tim predvođen Davorom Runjom i Hajdi Ćenan, u airtu radi na naprednim AI tehnologijama i novom pristupu analizi i objašnjavanju velikih skupova podataka. Naoružani patentima i inovacijama - insideri kažu kako je pred airt-om svijetla budućnost.

Bitcoin Store

Osnovan još "davne" 2013. godine u Splitu, Bitcoin Store je prepoznat kao jedna od prvih tvrtki u ovom dijelu Europe koja je postala dio financijske kripto revolucije. Od samog početka svojim korisnicima nude jednostavan način za ulaganje i trgovinu kriptovalutama te su omogućili trgovanje i s gotovinom u svojim fizičkim kripto mjenjačnicama u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Fonoa Ireland team

Fonoa

Ekipa koja je zaslužna za Uberov proboj na hrvatsko tržište okupila se pod kapom irske kompanije, a kako bi velikim multinacionalnim kompanijama, omogućila potpunu automatizaciju plaćanja poreza. Među klijentima broje Uber, Bolt, Zoom i Booking.com, a prošle su godine osigurali investiciju od 25 milijuna dolara za globalnu ekspanziju svojih fintech proizvoda. 

Elektronički računi / Moj-eRačun

Marko Emer jedan je od pionira digitalizacije platnog prometa u Hrvatskoj, ali i u Europi. Ovaj iskusni poduzetnik koji uspješno balansira između uspješnog vođenja nekoliko tvrtki, prošle je godine osigurao i veliko ulaganje u svoju tvrtku Elektronički računi i to od slovenskog ulagačkog fonda ALFI PE, a koje bi trebalo omogućiti ekspanziju dostupnosti njihovog zrelog fintech rješenja i van granica Hrvatske.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram