Zatvori
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
06/05/2022

FER i zagrebačka tvrtke Adnet potpisali ugovor s Europskom svemirskom agencijom

Zagrebačka tvrtka Adnet koja razvija softver u području energetike i partner na projektu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) potpisali su ugovor s Europskom svemirskom agencijom (ESA). Riječ je o prvom ESA-inom natječaju za financiranje, namijenjenom hrvatskim tvrtkama, a predmet ugovora vrijednog 118.727 eura jest inovativno korištenje podacima koje prikupljaju ESA-ini sateliti, stoji u objavi.

"Ideja za projekt rezultat je suradnje Adneta i FER-a tijekom prijašnjih projekata iz područja energetike. Nakon što je objavljen natječaj Europske svemirske agencije, pristupili smo izradi projektnog prijedloga te nakon uspješnoga evaluacijskog postupka dobili odobrenje za financiranje projekta. S obzirom na to da je u Adnetu ovo prvi projekt s ESA-om, vidimo veliki potencijal za daljnji razvoj te odličnu priliku da se upoznamo sa specifičnostima procesa realizacije takvih projekata", izjavio je tehnički direktor Adneta Boris Golub te dodao kako će ovo biti prvi slučaj da se podaci sa sustava Kopernik rabe u sustavima za upravljanje elektroenergetskom mrežom.

Sustav bi operatorima elektroenergetskog sustava trebao omogućiti izvođenje simulacija tijekom planiranja rada energetskog sustava potpomognutih podacima sa satelita, a sve kako bi osigurali visoku razinu kvalitete isporuke električne energije i pouzdan rad električne mreže.

"Višegodišnje iskustvo u radu s geoinformacijskim sustavima u projektu ćemo nadograditi praktičnom primjenom svemirske tehnologije i podataka sa satelita te ih primijeniti u obrazovnom procesu na FER-u. Na taj ćemo način naše studente pripremiti za nove poslovne prilike koje će pružiti svemirski program Europske unije, projekti Europske svemirske agencije i Agencije EU-a za svemirski program", rekao je Davor Škrlec sa Zavoda za visoki napon i energetiku FER-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram