Zatvori
PoslovniPuls
08/04/2022

Strahovit godišnji rast proizvođačkih cijena u euro području

Proizvođačke cijene u euro području ubrzale su na 31,4% (+31,1% u EU) u veljači na godišnjoj razini, skromnije od tržišnih očekivanja (31,6%).

Pri tome su snažne dvoznamenkaste stope rasta zabilježene u većini zemalja EU, a prednjače Irska (+63,4%), Rumunjska (+57,7%) i Danska (+53,8%). Najveći doprinos rastu povijesno visokih proizvođačkih cijena došao je od cijena energije (+87,2%), a slijede intermedijarna dobra (+20,8%), trajna dobra za široku potrošnju (+7,2%), netrajna dobra za široku potrošnju (6,8%) te kapitalna dobra (5,9%). Na mjesečnoj razini, proizvođačke cijene u euro području u veljači osjetno su usporile na 1,1% (s 5,1% u siječnju). Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene porasle su 12,2% godišnje (+0,9% mjesečno).

Tvorničke narudžbe u Njemačkoj u veljači usporile su na 2,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rast na godišnjoj razini, premda slabiji od tržišnog konsenzusa (5,4%), potaknut je prije svega oporavkom potražnje i narudžbama u potrošačkim dobrima (+12,4%). Na mjesečnoj razini, nakon rasta posljednja tri mjeseca, tvorničke narudžbe pale su za 2,2% potaknute padom u inozemnim narudžbama.

Očekivanja za gospodarski oporavak najvećeg europskog gospodarstva smanjena su nakon što je rat u Ukrajini povisio cijene energenata i naglasio ovisnost Njemačke o ruskoj energetici te ponovno intenzivirao poremećaje u lancima opskrbe, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram