Zatvori
PoslovniPuls
24/05/2022

EK: Lošija makroekonomska očekivanja, ali i dobre vijesti za Hrvatsku

EuropskakKomisija (EK) jučer je, u okviru proljetnog paketa Europskog semestra, objavila rezultate dubinske analize makroekonomskog stanja u 12 zemalja članica EU-a u kojima su ranije postojale makroekonomske neravnoteže.

Od 12 država članica, za Hrvatsku i Irsku je utvrđeno kako više nemaju makroekonomske neravnoteže. Kako navode iz EK kod obje države pokazatelji kretanja javnog duga značajno su pali tijekom godina i nastavljaju pokazivati daljnju snažnu silaznu dinamiku. Nadalje, u sklopu jučer objavljenih tzv. proljetnih prognoza iz EK navode kako su izgledi gospodarstva EU-a prije izbijanja rata bili dugotrajna i snažna ekspanzija. No, ruska invazija na Ukrajinu postavila je nove izazove, baš nakon što se EU oporavila od gospodarskih učinaka pandemije. Daljnjim pritiskom na povećanje cijena roba, uzrokujući ponovne poremećaje u opskrbi i sve veću neizvjesnost, rat pogoršava već postojeće smetnje rastu, za koje se prije očekivalo da će se smiriti. To je navelo Europsku komisiju da revidira izglede za rast EU-a naniže, a prognozu inflacije naviše. Rast realnog BDP-a u EU-u i eurozoni sada se očekuje na 2,7% u 2022. i 2,3% u 2023., što je pad u odnosu na 4,0% odnosno 2,8% (2,7% u eurozoni) iz ranijih prognoza. Godišnja stopa inflacije u euro području u 2022. prognozirana je na 6,1%, te usporavanje na 2,7% u 2023.

Od ekonomskih objava, jučer je objavljen IFO pokazatelj poslovnog raspoloženja i očekivanja u Njemačkoj. Iako se očekivao pad njemačkog IFO indeksa u svibnju, poslovno povjerenje iznenađujuće je poraslo dok poduzeća nastavljaju prevladavati posljedice rata u Ukrajini i poremećaje u opskrbnom lancu. Pokazatelj procjene trenutne situacije porastao je s 97,3 indeksnih bodova u travnju na 99,5 bodova u svibnju, dok su očekivanja porasla s 86,8 na 86,9 indeksnih bodova (iako su razine i dalje ispod svog dugogodišnjeg prosjeka). Tako je pokazatelj poslovne klime u Njemačkoj porastao za 1,1 indeksni bod, na 93,0 bodova. Stoga, rezultati IFO pokazatelja upućuju na otpornost njemačkog gospodarstva uslijed potencijalne recesije, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram