Zatvori
Foto: Aleksandar Pavlovic
PoslovniPuls
25/03/2022

Prošla godina donijela rekordna ulaganja u srpsku startup scenu

Prošla godina bila je jedna od najuspješnijih za srpski startup ekosustav koji je u 2021. uspio privući više od 123 milijuna eura investicija – što predstavlja povećanje od 600% u odnosu na prethodnu godinu.

Najznačajnija ulaganja bila su ona u blockchain platformu Tenderly (58,6 milijuna dolara), platformu za analitiku Orgnostic (5 milijuna dolara), platformu Anari AI (2 milijuna dolara), startup za testiranje sigurnosnih značajki Trickest (1,4 milijuna dolara), i tvrtku za preciznu medicinu Tempus (27,9 milijuna dolara).

Prema posljednjem izvješću o ekosustavu pod nazivom Startup Scanner 2022, napravljenom u sklopu projekta “Venture an idea”, najveće žarišne točke u startup ekosustavu zemlje su u industriji igara i blockchaina.

No, postoji puno drugih vertikala u kojima srpski startupi mogu biti izvrsni, kazala je u razgovoru za The Recursive Bojana Tomić-Brkušanin, direktorica projekta “Venture an idea”.

“Željela bih staviti poseban naglasak na dvije vertikale u nastajanju – biotehnološku i agritech. S obzirom na širi kontekst srpskog gospodarstva, ove industrije prepoznajemo kao one s najvećim potencijalom. Taj potencijal prepoznaju i drugi akteri, a to potvrđuje i povećanje specijaliziranih programa koji aktivno podupiru i ubrzavaju razvoj biotehnologije i agritecha”, objašnjava Tomić-Brkušanin.

Prošle je godine srpski tehnološki sektor ostvario izvoz od 1,7 milijardi dolara, po prvi put nadmašivši poljoprivredu koja je tradicionalno bila glavni izvozni sektor srpskog gospodarstva. Usvojena je i strategija za razvoj startup ekosustava od 2021. do 2025. godine, a startupi i anđeli investitori prvi su put prepoznati u domaćem zakonodavstvu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram