Zatvori
Foto: James Lee / Unsplash
PoslovniPuls
28/02/2022

Europa brže od SAD-a proizvodila nove startupe "jednoroge"

Prema podacima koja je objavila austrijska konzultantska kuća i5ivest, europski kontinent je prošle godine bio uspješniji u proizvodnji startupa "jednoroga" od Sjedinjenih Država. Termin "jednorog" odnosi se na brzorastuće kompanije s valuacijom većom od 1 milijarde dolara.

Prema njihovim podacima, u Europi je prošle godine bilo 132 "jednoroga" više u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja godišnju stopu rasta od 400 posto, čime je Stari Kontinent nadmašio i stopu rasta koja je ostvarena u Sjedinjenim Državama, gdje je prošle godine bilo 340 novih "jednoroga", pa je tako ostvaren godišnji rast po stopi od 124 posto.

U ukupnim brojkama, Sjeverna Amerika (SAD + Kanada) i dalje prednjači s ukupno četiri više startupa "jednoroga" u odnosu na Europu.

Kada je riječ o pojedinim europskim zemljama - najviše novih "jednoroga" prošle je godine bilo u Velikoj Britaniji (41), a slijede Njemačka (24), Francuska (23), te Švedska (6) i Austrija (6).

"Ako pogledamo koje bi tvrtke uskoro mogle postati 'jednorozi' jasno je da ćemo u iduća 24 mjeseca vidjeti snažan utjecaj tih kompanija na ukupnu (europsku) ekonomsku aktivnost", komentirao je CEO i5invest-a, Herwig Springer.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram