Zatvori
PoslovniPuls
27/01/2022

Cyber kriminalci preko kriptovaluta oprali 8,6 milijardi dolara

Cyber ​​kriminalci prošle su godine oprali 8,6 milijardi dolara u kriptovalutama, što je 30% više u odnosu na 2020., pokazalo je izvješće tvrtke za analizu blockchaina Chainalysis, objavljeno u srijedu.

Sveukupno, kibernetički kriminalci su od 2017. oprali više od 33 milijarde dolara preko kriptovaluta, procjenjuje Chainalysis, a većina ukradenog kapitala se s vremenom preselila na centralizirane burze.

Tvrtka je rekla da nagli porast aktivnosti pranja novca 2021. nije iznenađujuć, s obzirom na značajan rast kako legitimnih tako i ilegalnih kripto aktivnosti prošle godine.

Oko 17% od opranih 8,6 milijardi dolara otišlo je na decentralizirane aplikacije za financiranje, otkrio je Chainalysis, misleći na sektor koji olakšava financijske transakcije denominirane u kriptu izvan tradicionalnih banaka.

Adrese kripto novčanika povezane s "prljavim" novcem slale su nešto manje od polovice svojih ukradenih sredstava, ili ukupno više od 750 milijuna dolara vrijednih kriptovaluta, na decentralizirane financijske platforme, stoji u izvješću Chainalysisa.

Chainalysis je također pojasnio kako 8,6 milijardi dolara opranih prošle godine predstavlja sredstva proizašla iz kripto-kriminala kao što je prodaja na darknetu ili ransomware napadi u kojima je "dobit" u kriptuvalutama umjesto u tradicionalnim fiat valutama.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram