Zatvori
PoslovniPuls
27/01/2022

Kina pokrenula domišljat plan za globalnu tehnološku dominaciju

I dok već mjesecima aktivno provodi povećanu kontrolu nad velikim tehnološkim kompanijama poput Tencenta i Alibabe - Peking istovremeno aktivno radi na politici tzv. "malih divova", uvedenoj još 2019. godine. Najmnogoljudnija zemlja svijeta početkom tjedna objavila je planira identificirati i potaknuti ubrzani rast za oko 3.000 startupa i inovativnih tvrtki koje se bave tehnologijama i gospodarskim aktivnostima od "strateškog značaja".

Plan je to direktno usmjeren prvenstveno protiv SAD-a i američke tehnološke elite okupljene u Silicijskoj dolini, piše Business Insider.

"Mala i srednja poduzeća igraju sve važniju ulogu za Peking, ali velike korporacije, uključujući državna poduzeća, i dalje će imati središnju ulogu u kineskom gospodarstvu", rekao je Kenneth Huang, izvanredni profesor na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru.

Demonstrira to i svojevrsnu promjenu smjera za najveće svjetsko gospodarstvo. Kineski predsjednik Xi Jinping još je 2019. godine istaknuo kako male i srednje tvrtke (SME) postaju sve bitniji element u ukupnim gospodarskim aktivnostima azijskog diva.

Službeni podaci pokazuju kako mala i srednja poduzeća imaju udio od 60% u ukupnom kineskom BDP-u.

"Program (malih divova) ne samo da pokazuje novootkrivenu sklonost malim tvrtkama nad velikim privatnim kompanijama, već je riječ o sveobuhvatnoj strategiji izgradnje novih proizvodnih lanaca - pod prijetnjom mogućnosti dodatnih pucanja gospodarskih odnosa između SAD-a i Kine", komentirao je za Business Insider, Barry Naughton, profesor i kineski stručnjak na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu.

Službeni Peking se nada kako male inovativne kompanije mogu pomoći stvoriti puno stabilnije lance opskrbe s lokalnim prisustvom.

"Peking na kraju priče želi pod svojom kontrolom imati tehnološke korporacije koje će dominirati svjetskim lancima opskrbe u vrlo naprednim nišama koje je istovremeno teško kopirati", izjavila je Valarie Tan, berlinska analitičarka za europski think tank - Merics. "Trenutno razmišljanje ide u smjeru da velike kineske tehnološke platforme nisu učinile dovoljno da razviju strateške tehnologije koje će Kinu učiniti samodostatnom."

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram