Zatvori
PoslovniPuls
25/01/2022

Volkswagen i Bosch najavili partnerstvo za razvoj softvera za automatiziranu vožnju

Volkswagenova softverska divizija Cariad i njemačka kompanija Bosch sklopili su partnerstvo za razvoj softvera za automatiziranu vožnju za korištenje u Volkswagenovim osobnim vozilima, objavile su tvrtke u zajedničkom priopćenju.

Softver će omogućiti takozvanu autonomnu vožnju 'Level 2' - koja se sastoji od vožnje bez ruku u gradovima, ruralnim područjima i na autocesti - kao i sustav 'Level 3' koji preuzima sve funkcije vožnje na autocesti.

Vožnja razine 2 bit će ugrađena u Volkswagen vozila već 2023. godine.

Softver i njegovi sastavni dijelovi kasnije bi se mogli koristiti i u vozilima drugih proizvođača automobila, stoji u priopćenju, ne navodeći kada bi se to moglo dogoditi.

Ovo partnerstvo je druga velika suradnja koju su od početka godine najavile ove dvije tvrtke. Prošli tjedan tako je najavljeno zajedničko ulaganje Volkswagena i Bosch-a u opremanje tvornica baterijskih ćelija.

Volkswagen i Bosch suradnjom pokušavaju ojačati svoju ponudu suočeni s konkurencijom iz Tesle, ali i tehnoloških tvrtki poput Alphabeta (Google) i Applea koje sve više ulaze u automobilski sektor.

Volkswagen je već zacrtao cilj da njegova softverska jedinica, gore spomenuti Cariad, isporučuje 60% svog softvera u Volkswagenovim vozilima do 2025. godine.

Konkurencija za talente u ovom području je žestoka, komentira Reutersa. Potrebna su i velika početna ulaganja u razvoj softvera, pa u vrijeme kada mnogi proizvođači automobila imaju kapitalno intezivna ulaganja u elektrifikaciju, pa partnerska i joint-venture ulaganja u razvoj softvera i dodatne tehnologije - izgledaju sasvim logična.

Zanimljivo, Bosch je već imao jedan "izlet" u ovom smjeru. Još 2017. godine zajedno s Daimlerom najavljena je suradnja na izgradnji automatiziranog voznog parka robotaksija, uz ideju 'Level 5' automatizacije koja bi automobilu dala potpunu kontrolu - ali partnerstvo je otkazano 2021. zbog visokih troškova tehnologije i drugih neimenovanih rizika.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram