Zatvori
PoslovniPuls
11/01/2022

Prodaja i kupovina NFT-ova prošle godine dostigla 25 mlrd. dolara

Prema podacima DappRadara, prošle godine se non-fungible tokenima (NFT) trgovalo u ukupnoj vrijednosti od rekordnih 24,9 milijardi dolara. Ukoliko su podaci točni, to bi značilo da se dogodio nevjerojatan rast u odnosu na 2020. godinu kada je volumen NFT trgovine iznosio "samo" 94,9 milijuna dolara. DappRadar inače prikuplja podatke u deset različitih blockchaina, koji se koriste za bilježenje stvarnog vlasnika NFT-a.

Cijene nekih NFT-ova, kripto imovine koja predstavlja digitalnu imovinu poput slike, videa ili čak zemljišta u virtualnim svjetovima, prošle su godine porasle toliko brzo da su ih špekulanti ponekad brzo 'okrenuli' radi zarade u roku od nekoliko dana.

Svijet umjetnosti brzo je uvidio sve prednosti jedinstvenih NFT-ova, pa tako aukcijske kuće koje prodaju NFT-ove koji predstavljaju jednostavnu umjetnost za milijune dolara bez fizičkih predmeta koji mijenjaju vlasnike. Jedan NFT tako se početkom prošle godine uspio prodati preko aukcijske kuće Christie's za rekordnih 69,3 milijuna dolara

Ipak, neki statistički servisi imaju drukčije brojke u odnosu na DappRadar.

CryptoSlam tako je objavio kako je ukupni iznos NFT trgovine u 2021. iznosio 18,3 milijarde dolara. NonFungible.com, koji prati transakcije u ethereum blockchainu, procijenio je trgovinu u 2021. na 15,7 milijardi dolara.

Uobičajeni raspon prodajne cijene NFT-ova bio je između 100 do 1000 dolara.

Volatilnost je nešto na što smo navikli u svijetu kriptovaluta. Prosječna cijena NFT-a iz CryptoPunk kolekcije tako je narasla sa 100.000 dolara u srpnju na gotovo 500.000 dolara u studenom. Do prosinca je prosječna cijena pala na oko 350.000 dolara.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram