Zatvori
PoslovniPuls
03/12/2021

Europski startupi svojim zaposlenicima daju sve veće poslovne udjele

Europski startupi dosad su značajno zaostajali za američkom konkurencijom kada je u pitanju nagrađivanje zaposlenika dionicama tj. poslovnim udjelima kompanije, ali čini se kako se i to promijenilo u proteklih nekoliko godina.

Pokazuje to istraživanje američko - britanskog venture capital fonda Index Ventures koje je otkrilo kako startupi u kasnijim fazama razvoja za svoje zaposlenike ostavljaju 15 do 17 posto poslovnog udjela, što ih približuje američkim startupima kod kojih taj postotak iznosi 20 do 23 posto.

“Financiranje je nekada bilo usko grlo za rast tvrtki u Europi”, kaže Dominic Jacquesson, potpredsjednik za talente u Index Ventures. “Danas to nije slučaj, jako je teško pronaći najbolje talente – inženjere, prodavače, komunikacijske stratege – i za njih se svi bore. S druge strane oni traže i veće povrate na kapital i dobivaju upravo to.”

U Index Ventures-u kažu kako je potrebna promjena poreznih politika diljem Europe kako bi još više zaposlenika startupa moglo sudjelovati u uspjehu tvrtke za koju rade.

Posebno se ističe loš primjer Njemačke, vodećeg kontinentalnog europskog gospodarstva, koja ima izrazito ograničavajuću poreznu politiku koja ne gleda blagonaklono na opcijsku dodjelu dionica.

Opcijske dionice već desetljećima čine osnovu rasta američkog tehnološkog sektora - gdje rani zaposlenici uspješnih kompanija često sa svojih radnih mjesta odlaze bogatiji za poslovne udjele koje pretvaraju u kapital i koriste za nova ulaganja kao poslovni anđeli ili ga ulažu u razvoj vlastitih tvrtki.

Jedna od najpoznatijih hrvatskih IT kompanija, vodnjanski Infobip, nedavno je najavila kako uvodi ESOP (employee stock option plan) program tzv. “radničkog dioničarstva” za sve zaposlenike kompanije, sadašnje i buduće.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram