Njemački Sono Motors, proizvođač solarnih automobila, čiji se prvi automobil napajan sunčevom i električnom energijom tek treba ukazati na tržištu, prošlog je tjedna uspješno odradio izlazak na burzu kroz inicijalnu javnu prodaju dionica (IPO).

Njemačka tvrtka kroz IPO je uspjela prikupiti 156 milijuna dolara dodatnog kapitala za rast i razvoj svoje solarno – električne tehnologije za auto industriju, koju osim u vlastiti automobil, planira prodavati i drugim proizvođačima.

A osnivači, dioničari  i prvi ulagači kompanije mogu zadovoljno trljati rukama na prvog tjedna na burzi.

U prvom tjednu trgovanja na NASDAQ tehnološkom indeksu cijena dionice Sono Motorsa je uzletjela gotovo 100 posto u nekim trenucima da bi kraj trgovanja u petak dočekala na cjenovnom pragu od 24,90 dolara. Tržišna kapitalizacija Sono Motorsa trenutno iznosi 1,8 milijardi dolara.

Sono Motors već pet godina radi na razvoju tehnologije za solarne električne automobile. Prvi model njemačkog proizvođača tržišni debi trebao bi imati 2023. godine, a kada se napokon pojavi u rukama prvih kupaca, navodno će omogućavati, uz pomoć svoje 100% ekološke tehnologije, ukupan doseg na jednom punjenju od oko 300 kilometara.