Zatvori
PoslovniPuls
17/11/2021

ZAMP po prvi put hrvatskim skladateljima isplaćuje honorare od Netflixa

Nakon što je 2020. godine potpisan ugovor o licenciranju glazbenih djela s najvećim svjetskim „video na zahtjev“ (VOD) servisom Netflix, stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja u studenom 2021. po prvi puta isplaćuje autorske honorare s ove popularne platforme.

Riječ je o honorarima koji se odnose na glazbena djela u serijama i filmovima koje su gledali korisnici Netflixa na teritoriju Republike Hrvatske od 2016. do 2019. godine.

Obrada podataka koje je dostavio Netflix, a provela služba ZAMP, pokazuje uzastopan i pouzdan rast streaminga kao i razvoj ponude ovog servisa iz godine u godinu.

U prvoj godini platforma je u Hrvatskoj nudila gotovo 43 tisuće pojedinačnih naslova (filmova i epizoda serija), dok je za 2019. godinu ta brojka prešla 163 tisuće pojedinačnih naslova. Nakon obrade podataka za više od 33 milijuna pojedinačnih streamova svih tih sadržaja kroz spomenute 4 godine, u obračunu sudjeluje više od 15 tisuća autora i nositelja prava iz cijelog svijeta.

Među njima su i domaći autori, članovi HDS-a, čija se djela koriste u serijama i filmovima dostupnima na Netflixu. Svoje honorare tako će, između ostalih, dobiti i autori glazbe u domaćim filmovima poput drame „Ti mene nosiš“ („You carry me“) ili oni čija su se djela koristila u prvim dvjema sezonama uspješne političko-dramske serije „Novine“ („The Paper“).

Za HDS ZAMP, ovo je nastavak uspješnog digitalnog poslovanja i otvaranje još jednog izvora prihoda za autore glazbe ili nositelja prava na nju: "Naša služba odavno je prepoznala važnost kvalitetne monetizacije digitalnog tržišta. To se više ne smatra izvorom prihoda u budućnosti, već sadašnjosti. Iznosi za pojedinačne autore još uvijek nisu veliki, ali Netflix i „Video na zahtjev“ usluge općenito u stalnom su porastu. Mi smo se na to pripremili na vrijeme i, kao jedno od vodećih društava u regiji po tom pitanju, za naše članove ostvarili trenutno najbolju moguću poziciju na online terenu. O prilikama koje se na njemu nude autorima i glazbenicima bit će puno govora i na skoroj Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji (MAKK) 2. i 3. prosinca u Zagrebu, na koju pozivam sve zainteresirane", komentira Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram