Zatvori
PoslovniPuls
16/11/2021

PlanRadar: Aplikacija bečkog startupa koristi se i u izgradnji Pelješkog mosta

PlanRadar, aplikacija za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji i sektoru upravljanja nekretninama, opslužuje preko 13.000 korisnika iz 55 zemalja uključujući i najpoznatiji kapitalni projekt u Hrvatskoj – projekt cestovnog povezivanja južne Dalmacije, koji obuhvaća izgradnju Pelješkoga mosta i pristupnih cesta, navodi se u priopćenju.

Izgradnja Pelješkog mosta dugog 2,4 km i visokog 55 m s 4 prometna traka ukupne vrijednosti 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) sufinancirana je iz EU fondova s bespovratnih 85% sredstava privodi se kraju. Most kojeg je projektirao Marjan Pipenbaher smatra se jednim od najvažnijih strukturnih projekata u Hrvatskoj uopće, ne samo zbog kompleksnosti gradnje i složenosti projekta nego i po realizacije projekta u planiranom roku od samo 36 mjeseci. Kako se radi o vrlo zahtjevnom objektu, za njegovu realizaciju korištene su najsuvremenije tehnologije, uključujući i aplikaciju PlanRadar.

"Osim korištenja na projektima visokogradnje, aplikacija PlanRadar može se primjenjivati na infrastrukturnim kao i linijskim projektima kao što je izgradnja Pelješkog most te pristupnih cesta. Ono što nam je izrazito drago na ovom projektu je to da je PlanRadar implementiran i prihvaćen od strane svih sudionika u procesu gradnje, pa tako imamo implementaciju stranih investitora, stručnih nadzora i izvođača radova", Bojan Petkovic, direktor tvrtke PlanRadar za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju.

Praćenje i rješavanje nedostataka u procesu gradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta jedan je od najznačajnijih primjera korištenja aplikacije PlanRadar u praksi. Naime, aplikacija omogućava svim sudionicima u gradnji da maksimalno optimiziraju poslovne procese i smanje vrijeme administracije, uključujući kreiranja različitih dokumenata.

"Aplikaciju PlanRadar na ovom projektu koristimo kako bi pratili tijek nesukladnosti od njenog nastanka do rješavanja. Neki od primjera nesuglasnosti na ovome projektu su pogreške pri zavarivanju, montaži, oštećenja na konstrukciji i slično. Aplikacija nam omogućuje da nesukladnosti fotodokumentiramo s točnom lokacijom i vremenom nastanka što osigurava da izvođač predloži korektivne mjere koje se zatim provode, a nakon pregleda izvršenih korektivnih mjera zaključi nesuglasnosti. Najveća prednost softvera je jednostavnost i brzina te mogućnost pretraživanja zahvaljujući bazi podataka", izjavio je Fran Bošković predstavnik stručnog nadzora IGH.

Sjedište PlanRadar-a je u Beču, a jedan od suosnivača je i Hrvat Domagoj Dolinšek.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram