Zatvori
PoslovniPuls
05/11/2021

Taxi aplikacije smanjile interes Hrvata za vozačkim dozvolama

Uber je proveo istraživanje na uzorku od 1,500 korisnika iz Hrvatske kako bi analizirao generacijske razlike u percepciji alternativnih opcija mobilnosti, s posebnim naglaskom na korištenje privatnih vozila. Rezultati istraživanja pokazuju kako danas sve manje mladih pokazuje interes za vozačke dozvole.

Studija je pokazala da stariji korisnici češće posjeduju vozačku dozvolu. Točnije, ima ju 73 posto baby boomera, 85 posto pripadnika generacije X i 79 posto milenijalaca, u usporedbi sa samo 58 posto pripadnika generacije Z.

Također, zamijećeno je kako mlađe generacije pridaju veći značaj slobodi i udobnosti kao motivu za posjedovanje vozačke dozvole u odnosu na starije korisnike, čiji su glavni razlozi najčešće vezani za posao.

Među korisnicima koji nemaju vozačku dozvolu, njih 48 posto ističe da je ne žele jer smatraju da već postoje brojne alternativne opcije mobilnosti za kretanje njihovim gradom kao što su javni prijevoz, aplikacije za naručivanje vožnji, taksiji ili opcije mikro-mobilnosti kao što su romobili i bicikli. Milenijalci koji nemaju vozačku dozvolu u najvećoj mjeri (67 posto) navode upravo ovaj razlog za njeno neposjedovanje. Među ostalim razlozima, ispitanici su naveli: strah od vožnje (38 posto), prijevoz s drugom osobom (37 posto), visoku cijenu osobnog automobila (32,5 posto), te trošak dobivanja vozačke dozvole (19 posto).

Nadalje, mlađe generacije veći naglasak neposjedovanja vozačke dozvole stavljaju na visoke cijene kupnje i održavanja automobila te trošak stjecanja dozvole, u odnosu na starije kojima su to sekundarni razlozi, dok im je najvažnija praktičnost.

Što se tiče opcija mobilnosti koje korisnici preferiraju za odlazak na posao ili na fakultet, privatni automobil (52 posto) prevladava među starijim korisnicima, dok oni mlađi od 30 preferiraju javni prijevoz (54 posto), poput autobusa i tramvaja.

Kada je riječ o putovanjima za odmor, većina ispitanika preferira prijevoz osobnim automobilom, iako se i najmlađi korisnici (između 18 i 26 godina) odlučuju za javni prijevoz i aplikacije za naručivanje vožnje, navodi se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram