Zatvori
PoslovniPuls
02/11/2021

Vlasnik TikTok-a uveo skraćeno radno vrijeme...za kineske pojmove

Kineski ByteDance, kompanija koja upravlja popularnom video društvenom mrežom TikTok, uvela je ograničenja radnog vremena za svoje zaposlenike i time postala jedna od prvih velikih tehnoloških kompanija u Kini sa skraćenim radnim vremenom.

Kineski zaposlenici ByteDance-a tako će ubuduće smjeti raditi samo radnim danima i to od 10:00 do 19:00. Prema pisanju Bloomberga, u Kini je raširen brutalni "996" sustav rada u kojem zaposlenici rade od 9 ujutro do 9 navečer, šest dana tjedno. Neki od poznatih kineskh tehnoloških lidera poput Alibabinog Jacka Ma podržavali su dugačke radne dane za svoje zaposlenike.

No, u zadnje vrijeme 12 satni radni dan doveden je u pitanje zbog sve većeg broja samoubojstava povezanih s prekomjernim radom i glasnih kritika na društvenim mrežama. Reagirao je i kineski predsjednik Xi Jinping koji je pozvao zemlju da radi na "zajedničkom prosperitetu" i izdao upozorenje za sve poslodavce koji od radnika traži "nerazmni" prekovremeni rad.

Ipak, ByteDance ne odustaje u potpunosti od prekovremenog rada.

Prema novim pravilima, zaposlenici se mogu prijaviti za rad van regularnog radnog vremena do najviše 3 sata dnevno radnim danima i 8 sati preko vikenda. Za prekovremeni rad bit će plaćeni do tri puta više o udnosu na regularnu satnicu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram