Zatvori
PoslovniPuls
21/09/2021

Europski regulatori privatnosti zabrinuti zbog Facebookovih Ray-Ban naočala

Nije da je ovo bilo neočekivano. Facebookove Ray-Ban naočale našle su se na meti europskih nacionalnih regulatora za zaštitu privatnosti.

Facebookove "pametne" naočale, proizvedene u suradnji s naočalnim divom EssilorLuxotticom, imaju mogućnost snimanja videa i fotografiranja preko dvije ugrađene kamere. Iako naočale dolaze s ugrađenim LED svjetlom koje ljude u okolini upozorava da ih se snima, to nije bilo dovoljno za irski DPC i talijanski Garante.

"Iako je prihvaćeno da mnogi uređaji, uključujući pametne telefone, mogu snimati druge ljude, općenito je slučaj da su kamera ili telefon vidljivi kao uređaj pomoću kojeg se snima. Na Facebookovim naočalama postoji vrlo mala indikatorska lampica koja se pali kada se snima. DPC i Garante nisu dobili potvdu da su Facebook ili Ray-Ban izvršili opsežno testiranje na terenu kako bi se osiguralo da je indikatorsko LED svjetlo učinkovito sredstvo za davanje obavijesti o snimanju", poručili su iz DPC-a i pozvali Facebookovu irsku podružnicu za dodatne informacije i dostavu dokaza o istraživanjima zbog potencijalnog kršenja privatnosti.

Bit će svakako zanimljivo vidjeti hoće li Facebook "slomiti zube" na europskim regulatorima, pogotovo ako se uzme u obzir kako su Ray-Ban Stories naočale samo priprema terena za "prave" naočale s mogućnostima proširene stvarnosti (augmented - reality) koje Facebook, navodno, već neko vremena ima u aktivnom razvoju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram