Zatvori
Poslovni Puls
30/06/2020

WHO: "Najgore tek dolazi zbog zemalja koje nisu shvatile virus ozbiljno"

Prošlo je 6 mjeseci od kada je svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa. Ovaj ponedjeljak WHO je poručio svijetu da se pripremi na dugu bitku.

"Najgore tek dolazi"

U telefonskom razgovoru sa novinarima iz Geneve, Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO-a tvrdi: Najgore tek dolazi, žao mi je što to moram reći, al u ovakvoj okolini i uvjetima, strah nas je onog najgoreg."

Prema WHO-u problem leži u zemljama koje nisu dovoljno ozbiljno shvatile problem koronavirusa. Više od polovice od ukupno 10 milijuna slučajeva otpada na dvije Amerike, a shodno tome i više od polovice od ukupno 500,000 mrtvih otpada na Amerike. Prema njima SAD  i Brazil nisu dovoljno ozbiljno shvatili problem i nisu napravili dovoljno da se pandemija spriječi.

"Svi bi mi htjeli da ovo završi i da normalno nastavimo sa našim životima, al teška realnost je to da nismo ni blizu kraju", kaže Tedros. "Iako su mnoge zemlje napravile velik posao i velike napore da spriječe širenje, globalno gledano, pandemija ubrzava."

WHO je pohvalio neke zemlje poput Sjeverne Koreje i SAD-a koje su imale jako velik broj slučajeva, al su uz velike napore vlade i uzornih građana uspjeli dovesti situaciju pod kontrolu.

"Najuspješnije zemlje su provjele višeslojne mjere"

Kako bi se uspješno borile sa koronavirusom, zemlje sa najboljim rezultatima su brzo, odlučno i na vrijeme provele višeslojne zdravstvene i ekonomske mjere kako bi zaštitle ekonomiju i zdravstveni sustav od urušavanja.

"Ono što bi države trebale raditi je svoditi broj slučajeva na najmanji mogući" tvrdi Mike Ryan, direktor u WHO-u. Dodaje da više testova i bolje praćenje dovede do dobrog javno-zdravstvenog nadzora bolesti i omogućava tim zemljama lakše osmišljavanje strategija u borbi sa pandemijom.

"Neka društva su napravile velike žrtve kako bi spriječila širenje", dodaje Ryan, "ljudi ostaju doma, ostaju udaljeni od svojih obitelji i neizmjerno pomažu pri borbi sa pandemijom. Ne smijemo ih dovoditi u napast neodgovornim ponašanjem, nisu to zaslužili".

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram