Zatvori
Poslovni Puls
18/05/2020

Japan je upao u recesiju

Treća najveća svjetska ekonomija, Japan, pao je u svoju prvu recesiju još od 2015. godine. Japan bilježi godišnji pad od 3.4% u prva tri mjeseca 2020.

Globalna kriza trenutno radi veliki kaos svjetskoj ekonomiji, a BBC piše kako bi ukupna šteta mogla iznositi skoro 9 bilijuna dolara.  Nakon što je prošlog tjedna Njemačka pala u recesiju, sve veći broj velikih svjetskih tržišta se suočava sa tom sudbinom.

Iako za razliku od Njemačke Japan nije išao u potpunu karantenu, njihovo stanje pripravnosti proglašeno u travnju je ozbiljno naštetilo ponajviše trgovačke biznise.

Nakon pada od 6.4% u zadnjem kvartalu 2019., pad od 3.4% u prvom kvartalu 2020. postavlja Japan i tehnički u recesiju.

Najgore od svega za Japan je što analitičari predviđaju pad od 22% za drugo tromjesječje što bi mogao biti njihov najveći pad u povijesti.

Japanska vlada je već najavila rekordne poticaje u iznosu od jednog bilijuna, a banka Japana je proširila već postojeće poticajne mjere drugi mjesec za redom.

Kako Japan može preokrenuti stvari?

Japan se suočava sa jedinstvenim izazovom jer njihova ekonomija stagnira već desetljećima, za razliku od ekonomija kao što su američka ili kineska. Japan jako ovisi o izvozu i ima jako malo utjecaja na kupovnu moć zemalja u koje izvozi najviše. Primjerice popularni brendovi poput Toyote i Honde su doživjeli drastičan pad prodaje diljem svijeta.

Turizam, koji je već desetljećima konstantan i velik "boost" Japanskoj ekonomiji je trenutno "na holdu" jer je Japan imao više od 16000 slučajeva i preko 740 smrti.

Kako se to uspoređuje sa drugim ekonomijama?

Kratkoročno stvari ne izgledaju baš najbolje za japansku ekonomiju, ali tako je i ostatku svijeta. Tako recimo unatoč tome što je prva od 3 najveće svjetske ekonomije koja je upala u recesiju, japanska ekonomija zapravo i nije među gorima u ovoj situaciji.

Primjerice SAD je u prva tri mjeseca 2020. doživio pad BDP-a od 4.8% (naspram 3.4% Japana) a crna predviđanja od 22% za drugi kvartal ne izgledaju tako loše naspram 25% koji se predviđa SAD-u.

Inače to bi mogao biti najoštriji pad BDP-a još od velike depresije 1930-ih.

Kina recimo ima svoj prvi pad BDP-a u zadnjih 40 godina u prvom kvartalu 2020. godine. Iako SAD ni Kina još nisu ušli u recesiju, svjetski stručnjaci su uvjereni da će se to dogoditi krajem drugog kvartala 2020. godine.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram