Zatvori

Kako i zašto pokrenuti blog?

Kako i zašto pokrenuti blog?

U posljednje vrijeme velik broj klijenata pita nas zašto bi trebali početi pisati blog i kako blog objave mogu doprinijeti poslovanju. Pri pokretanju poslovanja, zbog nedostatka financijskih sredstava za oglašavanje, odlučili smo privući ljude sadržajem. Naša je zvijezda vodilja redovito pisanje blog objava u kojima pomažemo riješiti probleme potencijalnih klijenata.

Prvi uvjet za pisanje bloga

Prije samog početka otvaranja kategorije blog objava na web stranici, razmislite hoćete li biti uporni i hoćete li moći svaki tjedan ili jednom mjesečno napisati stranicu ili dvije kvalitetnog sadržaja. Ako mislite da za to nemate vremena, predlažem da niti ne započinjete. Nema smisla imati blog s tek pokojom objavom.

Ako nemate vremena uvijek možete outsorsati pisanje blog objava agenciji poput naše. Pri odabiru agencije provjerite:

 • njihove stilove pisanja
 • imate li dobar “agency fit”, odgovara li vam njihov način komunikacije i razmišljanja

Važnost pisanja bloga

Koje teme odabrati za blog?

Prije samog pisanja potrebno je istražiti koje su teme zanimljive vašim potencijalnim klijentima, nemojte pisati nasumičan blog. Teme moraju odgovarati vašim djelatnostima, u suprotnom na webu imate posjetitelje koji nisu zainteresirani za vaše djelatnosti. Što ćete s njima?

Cilj je gotovo svake web stranice pisati sadržaj za ciljanu publiku.

Kako biste istražili potencijalne teme za posjetitelje vaše stranice, predlažem korištenje online alatima poput onih opisanih u našoj blog objavi Alati za planiranje i istraživanje ključnih riječi, a ako još uvijek niste sigurni što su ključne riječi ili vam je potreban podsjetnik, pročitajte blog objavu Što su ključne riječi?.

Koraci u pisanju blog objava:

 • istraživanje i brainstormanje ideja
 • stvaranje plana pisanja
 • istraživanje ključnih riječi
 • odabir naslova*
 • istraživanje izvora znanja određene teme**
 • pisanje draft blog objave
 • pronalazak fotografija i vizuala
 • analiza objave
 • optimizacija sadržaja
 • lektura
 • objavljivanje na web stranici
 • praćenje Google Analyticsa
 • praćenje Google Web master toolsa
 • revizija i ažuriranje članka

* Ako pišete za SEO, u nekim slučajevima važno je unaprijed odabrati naslov blog objave. Neki izvori tvrde da je potrebno ponoviti ključnu riječ u tekstu. Napomenuo bih da to radite samo ako zvuči prirodno, nemojte gomilati ključne riječi. Ako pretjerate s ponavljanjem, vaš će tekst biti dosadan i robotski napisan, a vaši čitatelji nezadovoljni sadržajem. To vam nije cilj, zar ne?

** Ponekad pri pisanju sadržaja moramo istraživati različite izvore online, ali najčešće sve te silne riječi samo izađu s našim tipkanjem. Nismo se ni okrenuli, a već tri stranice prepune iskustva i savjeta.

Važnost pisanja bloga

Zašto započeti s pisanjem bloga?

Pisanje bloga, iako dugotrajan i mukotrpan posao, nakon duljeg vremenskog razdoblja može se itekako isplatiti. U našem se slučaju isplatilo, ali o rezultatima nešto kasnije.

Trebate početi pisati blog zato što:

 • stvarate zajednicu oko brenda
 • pokazujete svoju stručnost u domeni o kojoj pišete
 • utječete na pozicioniranje na tražilicama
 • povećavate uključenost na web stranici i društvenim mrežama
 • učite i širite svoje znanje o temi
 • olakšavate si ostvarivanje novih suradnja
 • dobivate nove klijente***
 • pričate priču****

*** Nebrojeno su nas puta potencijalni klijenti odabrali upravo zato što su pronašli ideje, savjete, iskustva i rješenja njihovi problema u našim blog objavama.

**** Priča je važna, zar ne? Ljudi se lakše povežu kada pričaju priču i kada iza svega stoje prave i žive osobe. Danas priča prodaje, ne možete živjeti na “suhim” proizvodima i uslugama. Ako ispričate priču o vašim proizvodima i uslugama, korisnici će se poistovjetiti s vama što će rezultirati većim brojem suradnji.

Kako je nama pisanje bloga pomoglo u pridobivanju klijenata i uspostavljanju statusa stručnjaka u branši?

Naša priča (Priča o rastu Markething agencije) seže u kraj 2017. godine kada smo osnovali agenciju za digitalni marketing. U to vrijeme imali smo tek nekoliko klijenata od kojih su većina bili prijatelji ili poznanici. U samom startu odlučili smo bazirati se isključivo na besplatne online kanale za komuniciranje. Više od 90 % vremena koje smo ulagali u marketing bilo je posvećeno pisanju sadržaja i SEO optimizaciji. Nakon 6 mjeseci rada dnevno smo imali oko 30 (organic) posjeta na webu (vjerojatno su većina bili botovi i mi sami ;)). Za 6 mjeseci promet se povećao na oko 110 (organic) posjeta na webu i ponekad bismo dobili upit za ponudu. U ožujku 2019. prosječno smo imali 200 posjetitelja na webu i upiti su dolazili na tjednoj bazi, a danas, u prosincu 2019., imamo oko 400 posjetitelja dnevno na webu i upiti dolaze na dnevnoj bazi.

Pisanje sadržaja privuklo je i mnoge suradnje poput pisanja za različite online portale poput Poslovni PulsInspire.me portalilearn.rsPametna Špica, gostovanja u podcastu Atomski Marketing, gostovanje na Radiju PulaRadiju Maestral i u dnevniku na TV Novoj (lokalnoj istarskoj televiziji). Ostvarili smo suradnju s Istarskim veleučilištem i Fakultetom ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Važnost pisanja bloga

Moji savjeti za pisanje bloga

Potrebno je pronaći pravi trenutak kada vam najviše odgovara pisati. Ja volim pisati nedjeljom, taj dan imam najviše vremena. Mudro odaberite trenutak kada možete odvojiti sat ili dva kako biste napisali draft. Okolina treba biti mirna ili posegnite za slušalicama. Ako vas netko stalno prekida bit će vam teško prenijeti misli na papir ili tipkovnicu.

Pišite o onim temama koje su vam bliske i drage. Uz istraživanje i sakupljene informacija, ako blog nema dio vas, osobni touch, bit će to samo informacije koje su pronađene na ostalim portalima. Morate unijeti dio sebe u blog iskustvom, ponudite pomoć pri rješavanju problema ili osobni osvrt na neku temu.

Pišite koliko je potrebno da razjasnite temu ili riješite problem. Ne razmišljajte o broju stranica dok pišete. Preporučio bih da započnete s blog objavama od 400 do 500 riječi. S iskustvom riječi same izlaze kroz vaše prste na tipkovnicu te se prenose na ekran.

Strukturirajte tekst tako da korisnici brzo pronađu informacije koje žele. Najgore je vidjeti tekst u jednom paragrafu, kako u njemu brzo pronaći informaciju? Neki korisnici ne žele čitati cijelu blog objavu već su svratili na vaš web samo po određenu informaciju i žele ju brzo. Zato koristite različite veličine naslova, nabrajanje, citate, fotografije, videosadržaj.

Dodatno učinite sadržaj zanimljivim fotografijama, vizualima, infografikama, prezentacijama, podcastom ili videosadržajem.

Obavezno optimizirajte sadržaj, naslovne oznake, metaopise i naslove u blogu kako bi vas korisnici mogli što jednostavnije pronaći na tražilici.

Pišite jednostavnim jezikom kako bi vas mogla razumjeti većina posjetitelja web stranice. Na webu nije cilj pisati stručno, tako da se koristimo teškim i nepoznatim izrazima, već je cilj da svaki korisnik razumije temu o kojoj pišete. Ne pišete doktorsku disertaciju koja mora biti puna stručnih i mnogima kompliciranih riječi.

Sve svoje tajne pisanja bloga podijelio sam s vama, nadam se da ćete ih pametno iskoristiti i vjerujem da će vam pomoći za unaprjeđenje vašeg pisanja, ali i poslovanja i prihoda. Pišite, budite uporni jer prije ili kasnije sav će vam se uložen trud vratiti.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram