Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2020

Kronična negativnost vas može doslovno ubiti

Druženje s osobama koje se stalno žale može uzrokovati da i sami postanete negativni. Stalno gunđanje, jadikovanje i općenito dramatiziranje je zarazno. No, to očito nije jedini problem koji možete pokupiti ako previše vremena provodite s vječno pesimističnom osobom -  također možete pokupiti i niz zdravstvenih problema.

Nedvojbeno je da negativnost ima jak utjecaj na vaš mozak te tada lakše vidite loše stvari u svijetu, a  teže vidite dobro (također je istina i da pozitivnošću primjećujete više dobrih, nego loših stvari). Znanost je potvrdila kako negativni osjećaji poput ljutnje, cinizma i odbojnosti također imaju loš utjecaj na naše tijelo.

 

Što više vremena budete provodili s negativnim ljudima oko vas, veća je vjerojatnost da ćete postati kao oni

Istraživanja su tako pokazala da čak jedna petominutna epizoda bijesa može biti toliko stresna da može pogoršati vaš imunološki sustav. Također osjećaj bijesa može utjecati na vaš krvi tlak, potaknuti stres, osjećaj tjeskobe, glavobolje i oslabljenje cirkulacije. U konačnici svi navedeni zdravstveni problemi mogu izazvati ozbiljne probleme poput srčanog ili moždanog udara.

Sve skupa je uistinu zastrašujuće, no što je još gore jest to  kada shvatite koliko je samo ti negativni osjećaji mogu biti zarazni. „Što više vremena budete provodili s (negativnim ljudima) oko vas, veća je vjerojatnost da ćete postati kao oni. Psihologinja Elaine Hatfield provela je istraživanje te otkrila kako počnemo imitirati facijalne ekspresije, stav, pa čak i ton glasa onih s kojima provodimo previše vremena. No što je još važnije, također prihvatimo i njihovo mentalno stanje. S obzirom na to da smo empatična bića, tada i suosjećamo s njima, pa kada su oni loše raspoloženi tada budemo i mi.

Jedini razuman zaključak koji možemo donijeti iz svih provedenih istraživanja jest da je krajnje vrijeme da iz svog života maknete što više negativnih ljudi ili ako ipak s nekima to ne možete učiniti, tada barem neutralizirajte njihovu negativnost i naučite preusmjeriti svoju ljutnju na neki zdraviji način. Na posljetku, ako se baš morate požaliti jedno drugom, barem odaberite onaj način koji je zapravo dobar za vas.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram