Zatvori
Tehnički SEO
Poslovni Puls
26/02/2020

Uvod u tehnički SEO

Znate onaj osjećaj kad otvorite web stranicu na mobitelu i prvo što vidite je da je cijela stranica stisnuta u ekran te da morate po nekoliko puta zoomirati palcima kako bi mogli pročitati njen sadržaj. Još gora situacija - otvorite stranicu i čekate, i čekate po nekoliko sekundi da se stranica učita u potpunosti. Jeste li se ikad zapitali zašto se to događa na pojedinim ili čak na vašim web stranicama?

Razlog koji stoji iza tih problema je najvjerojatnije tehnički SEO - stranica nije optimizirana.

U slučaju da ne znate što je SEO i prvi puta se susrećete s tim pojmom, predlažem da prije nego nastavite čitati članak pročitate Uvod u SEO optimizaciju koji je sastavio kolega Miško Macolić Tomičić.

 

Što je onda tehnički SEO?

Tehnički SEO (search engine optimisation) se odnosi na sve aktivnosti optimizacije vaše stranice, osim optimizacije sadržaja i izgradnje veza. Jednostavnim riječima, obuhvaća zahtjeve tražilica kako bi se unaprijedilo indeksiranje vaše stranice. Ti se zahtjevi stalno mijenjaju i postaju složenije kako bi držale korak s tražilicama, koje svakodnevno postaju sve sofisticiranije.

Ukoliko imate web stranicu ili vodite online poslovanje, npr. vlasnik ste web trgovine, morate biti svjesni da neoptimizirana stranica može naštetiti vašem poslovanju i da vjerojatno gubite konverziju. No nema straha jer ćemo navesti neke od ključnih elemenata na koje morate paziti kako bi vaša stranica bila tehnički optimizirana. Pa krenimo!

PageSpeed

1. Brzina učitavanja stranice

Od 2010. Google uzima u obzir brzinu učitavanja stranice u poretku za pretraživanje jer brža brzina učitavanja stranica pruža bolje korisničko iskustvo.

Istraživanje tvrtke Akamai pokazalo je da će 40% korisnika napustiti web stranicu ako je potrebno više od tri sekunde za učitavanje. Neke web stranice otkrile su da povećanje brzine učitavanja stranice znatno povećava njihov SEO rang.

  • Cafe Work Coach izvijestio je 40% rasta prometa nakon rješavanja problema s performansama web stranice.
  • Smartfurniture.com je izvijestio da je SEO rank za 7 od svojih 10 najboljih ključnih riječi poboljšan nakon povećanja brzine stranice.

I to nije vezano samo uz SEO - brža brzina učitavanja stranice također može povećati stopu konverzije i povećati vaš prihod.

Ako želite provjeriti brzinu učitavanja vaše stranice, Google ima odličan alat za to imena PageSpeed Insights

Mobile Friendly

2. Mobile friendly

Mobile friendly je drugi element tehničkog SEO, a jednako je važan kao brzina učitavanja web stranice.

U travnju 2015. Google je pokrenuo ažuriranje algoritma koji su mnogi stručnjaci nazvali "Mobilegeddon". Mobilegeddon, izveden iz Armageddona, imao je ogroman utjecaj na način na koji Google rangira web stranice u rezultatima pretraživanja. Doslovno je okončao desktop eru i započeo novu eru mobilnog pretraživanja.

Od tog dana naprijed, mobile friendly igra ključnu ulogu za prikazivanje web stranica prilikom mobilnog pretraživanja, posebno za lokalne rezultate.

Stoga, ako još ne znate je li vaša web lokacija prilagođena mobilnim uređajima ili ne, odmah testirajte pomoću Googleovog testnog alata koji smo ranije spomenuli i pogledajte koliko morate optimizirati vašu stranicu.

HTTPS

3. HTTPS

HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS) je internetski protokol nastao kombinacijom protokola HTTP s protokolom SSL/TLS. Ono što vam ovaj protokol omogućava je kriptiranu komunikaciju i sigurnu identifikaciju vašeg web poslužitelja. Na taj način garantirate korisniku da informacije koje mu šaljete zaista dolaze od vas.

Google je 6. kolovoza 2014. priopćio da je HTTPS dodan u njihov popis faktora rangiranja. Dakle, ako imate vašu web stranicu na HTTPS:// bolje ćete se rangirati na tražilicama.

Sitemap

4. Struktura

Struktura vaše web stranice je važan element za SEO strategiju koji pokazuje Google-u koji su članci i stranice najvažnije. Pomoću strukture, vi možete utjecati na to koji će se članci najviše rangirati u tražilicama. Zato je dobro znati važnost robot.txt datoteka, korištenja XML sitemaps, jasne i dosljedne hijerarhije URL-ova i građenja internal linkova, zato što dobrom strukturom ne samo da olakšavate tražilicama indeksiranje vaših stranica nego i korisnicima nudite lakše kretanje po vašoj stranici.

 

Tehnički SEO je tema koja nikad ne prestaje i koja obuhvaća široki raspon elemenata potrebnih za optimizaciju vaše web stranice prema zahtjevima tražilica. Svaki vlasnik web stranice trebao bi biti upoznat barem s osnovnim elementima SEO-a za bolje rangiranje na tražilicama i kako bi korisnicima nudili što bolje iskustvo.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram