Zatvori

Kako društvene mreže utječu na nas?

U posljednje vrijeme često čitam i čujem komentare kako su društvene mreže unazadile društvo i da se kvaliteta života pogoršala otkad smo ih počeli koristiti, no jesu li društvene mreže zapravo pridonijele razvoju društva ili su ga unazadile?

Moje je mišljenje da su društvene mreže i razvoj digitalizacije daleko unaprijedili svijet. Neki se neće složiti pa ću zato pokušati obraniti svoj stav.

Slažem se da mnogi korisnici provode više vremena na društvenim mrežama nego što bi zaista trebali provoditi i da im je bogatiji virtualni život nego onaj stvarni. Problem je u našem društvu, od samih početaka odgoja. Zabavljamo djecu mobitelima i igricama da bismo imali više vremena za sebe.

Molim vas, nemojte zabavljati djecu mobitelima jer to nije dobro za njih. Stvarate od njih  ovisnike, gledanje u mobitel stvara ovisnost poput droge pa nije bez veze što Bill Gates i Mark Zuckerberg ne dozvoljavaju svojoj djeci korištenje modernih tehnologija do dvanaeste godine. Više o toj informaciji pročitajte na poveznici: https://www.businessinsider.com/screen-time-limits-bill-gates-steve-jobs-red-flag-2017-10

Osim utjecaja na psihološku svijest djece, zanimljiv je podatak da je korištenjem mobitela opterećenje na vratnu kralježnicu i do vrtoglavih 27 kilograma. Ovu informaciju preuzeo sam od dr. sc. Stanislava Peharca pa prilažem i vizual.

https://www.facebook.com/poliklinika.peharec/posts/1960024600700719:0

Ako riješimo ovaj problem, naša će djeca manje biti ovisna o tehnologiji te će se moći posvetiti razvoju vještina koje su im potrebne za daljnji život. Djeca se trebaju igrati, a ne “visjeti“ na mobitelima. Dozvoljavanjem mobilnih tehnologija kočimo njihov motorički razvoj.

Zanimaju li vas zanimljivosti o društvenim mrežama pročitajte blog objavu: Zanimljivosti o društvenim mrežama. 

Želite li saznati kako su se prosvjetni radnici pomoću društvenih mreža uspjeli izboriti za bolje uvjete pročitajte blog Kako su društvene mreže odigrale ključnu ulogu u štrajku prosvjetnih radnika?

Nakon što sam objasnio kako unaprijediti naše društvo što se tiče korištenja modernih tehnologija, mogu prijeći na razloge kako su društvene mreže unaprijedile naše živote.

Društvene su mreže omogućile:

  • povezivanje s dislociranim prijateljima ili obitelji – spojili smo se s prijateljima iz djetinjstva s kojima smo izgubili kontakt davnih dana
  • lakšu komunikaciju s postojećim prijateljima te korištenje alata koji pomažu u boljoj organizaciji druženja
  • povezivanje s novim prijateljima s kojima ne bismo komunicirali da nije društvenih mreža
  • organizaciju prosvjeda u državama gdje vlada cenzura medija ili organizaciju ekoakcija za okoliš o kojem se nitko ne brine
  • lakše izražavanje i slobodu govora
  • brže širenje vijesti
  • razvoj novih poslova
  • dvosmjernu komunikaciju u oglašavanju

Ovo su sve prednosti do kojih sam došao korištenjem društvenih mreža.

Nedostatci društvenih mreža

Naravno da sam s godinama uvidio i mnogo nedostataka poput maltretiranja i nasilja na društvenim mrežama (pogotovo tinejdžeri), praćenja (stalkera), lažnih vijesti i slično.

Znamo kako je Cambridge Analytica utjecala na predsjedničke izbore u SAD-u ili na referendumu za Brexit u Velikoj Britaniji. Utjecali su na najmlađe tako što su im servirali lažne vijesti. Stavove mladih lakše je promijeniti nego ukorijenjene stavove odraslih osoba. Kroz različite setove oglasa prilagodili su kampanju i okrenuli glasovanje. Čudno? Meni više izgleda nepravedno jer po mom sudu ovo nisu pošteno dobiveni izbori.

Ponukan Facebook iskustvom CEO Twittera, Jack Dorsey odlučio je u potpunosti ukloniti političke oglase.

Mislim da je ovo dobar primjer kako učiniti društvene mreže još boljima.

Želite li unaprijediti uključenost korisnika na društvenim mrežama pročitajte blog objavu Kako povećati uključenost korisnika na društvenim mrežama?

Primjereno korištenje društvenih mreža

Kako biste zaštitili sebe i svoje najbliže na društvenim mrežama, izbjegavajte prihvaćati nepoznate osobe jer nikad ne znate tko se krije iza lažnog profila. Vrlo važno, oprezno dijelite informacije na društvenim mrežama jer bi ih netko mogao upotrijebiti protiv vas.

Ne preporučuje se korištenje društvenih mreža duže od dva sata dnevno dok mlade osobe do 12 godina ne bi uopće smjele imati pristup društvenim mrežama.

Koristite društvene mreže kako biste se spojili s prijateljima i poznanicima i kako biste se još više povezali u stvarnom životu, a ne u virtualnom.

Iskoristite potencijal društvenih mreža u poslovne svrhe, osobito obratite pažnju na LinkedIn profil. Ako poželite networkati, slobodno mi pošaljite zahtjev Miško Macolić Tomičić.

Mi smo svoje snage uložili u pisanje sadržaja koji smo kroz društvene mreže plasirali na tržište.

Društvene mreže mogu vam pomoći pronaći istomišljenike pa ako volite kaktuse pridružite se grupi kaktusara, a ako volite marketing pridružite se našoj grupi Marketing savjeti i izvori znanja.

Zaključak

Mogli bismo danima debatirati o tome jesu li društvene mreže pridonijele razvoju društva ili su ga unazadile, ali ipak ćemo to prepustiti drugima. Mi ćemo se mi posvetiti ispravnom korištenju društvenih mreža u osobne, ali i poslovne svrhe.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram