Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2020

Kako poboljšati vašu iduću prezentaciju? Otiđite u kafić!

Ne, ne radi se o piću, već o atmosferi “storytellinga” na koji ste u kafiću navikli.

Znanost nam govori da je ljudima teško biti pripovjedač. Naš mozak radi na jedinstvene načine kad čujemo priču koja uključuje naše zanimanje i našu empatiju. Nije ni čudo što većina nas provodi dobar dio svog života pričajući sebi i drugima priče kako bi shvatila svijet oko nas.

S obzirom na činjenicu da smo svi, na nekoj razini, prirodni pripovjedači, iznenađujuće je koliko je profesionalna komunikacija toliko dosadna. Mnoge prezentacije prepune žargona i lišene emocija vjerojatnije će uspavati publiku nego zaintrigirati. Zašto je to? I kako se možemo vratiti svojoj prirođenoj sposobnosti da se vrti priča koja privlači pažnju publike?

Kao dio dugog članka iz recenzije First Round, Nicole Kahn, bivša viša direktorica u poznatom dizajnerskom studiju Ideo, ponudila je jednostavan, ali moćan odgovor na posljednje pitanje: Prije nego što održite sljedeću prezentaciju o radu, testirajte je u baru!

Obavljate svoje najbolje pripovijedanje u lokalnoj birtiji

Barovi su, kao što svi znamo, poprište raznih priča. Ljudi pričaju s osobljem, smiju se smiješnim anegdotama i pokušavaju impresionirati kolege koji piju pričama o njihovim  avanturama. To je mjesto na kojem je ljudski instinkt za pripovijedanjem u punom cvatu.

"Nešto se stvarno važno dogodi kad ste u baru", objašnjava Nicole. "Koristite stvarno izravan jezik. Pobrinete se da ono što govorite zabavlja i privlači. Ne navodite tonu podataka. Ne koristite previše korporativni jezik - osim možda u navodnicima."

Kvaliteta brige za jasnoću, vrijednost zabave i uživanje publike ono je što čini priču i pića s prijateljem tako zabavnima. Oni su ujedno i ono što nedostaje tolikim stručnim prezentacijama.

Kako pokrenuti 'kafić test'

Da biste povratili ove kvalitete, Kahn predlaže da se prije sljedeće prezentacije odvedete u bar, ako ne doslovno onda bar metaforički. Preporučuje da se oni koji usavršavaju profesionalne prezentacije pitaju:

Kako biste održali svoju prezentaciju u baru?

Što ako imate samo salvete za grafiku?

Kako bi to promijenilo način na koji ste povezali podatke?

"Uvođenjem kafić testa u radno okruženje lakše ćemo odgovoriti na ovo pitanje: U čemu je smisao?" objašnjava ona. "Kad smo usred projekta, puki broj priča o kojima bismo mogli pričati je toliki koliko je zvijezda na nebu i stvarno smo uzbuđeni što ih svima dijelimo kako bismo pokazali što smo napravili, ali ne možemo to uvijek učiniti. " Kafić test usredotočuje vašu priču I time privlači pažnju vašeg prijatelja za piće ili šefa.

Kod nas, dizajneri često doslovno izvedu nekoga tko ne zna ništa o projektu na piće (ako nisu spremni za pivo, kava je u redu). Tada dizajner, preko piva ili cappuccina, pokušava ne samo prenijeti njihovu bitnu točku, već i aktivno zabaviti partnera u razgovoru, kako bi mu i dalje kimao, nagnuo se prema njemu i ignorirao svoj telefon.

Radost ove tehnike nije samo što te prisiljava da se vratiš modernim osnovama sjajne priče. Također je super jednostavno. Potrebno vam je samo 15 minuta ili približno cijena pića. Pored toga, možete pokrenuti kafić test onoliko puta koliko je potrebno da biste izložili prezentaciju onom koga biste rado poveli za još nekoliko šankova.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram