Zatvori
kuća
Foto: kuća
Poslovni Puls
26/09/2019

Kuće u Senju 66 posto jeftinije nego u Dubrovniku

Prosječne tražene cijene kuća tijekom kolovoza bilježe blagi porast vrijednosti od 0,6 posto.

Osim što su u kolovozu bile jeftinije, podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su kuće u usporedbi sa stanovima ujedno bile i slabije tražene, a razlika u cijenama u prosjeku je iznosila gotovo 23 posto.

Iako računica pokazuje kako su stanovi skuplji od kuća, valja uzeti u obzir kako se njihova cijena najčešće odnosi na stambeni prostor, dok je u cijenu „kvadrata“ kuće, osim samog objekta, obično uključena i okućnica, te eventualno i sve druge građevine smještene na toj parceli.

Mala razlika u traženim cijenama kuća i stanova od 91 euro po kvadratu zabilježena je u najskupljem gradu – Dubrovniku, u kojemu se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 3687 eura.
Daleko jeftiniji od Dubrovnika, čak preko 66 posto, te ujedno i jedan od povoljnijih gradova za kupnju kuće na moru tijekom kolovoza je bio Senj gdje je cijena kvadrata u prosjeku oglašavana po 1240 eura, dok su tamošnji stanovi bili 367 eura skuplji.

Visoko na cjenovnoj ljestvici drži se i Split u kojem su kuće u prosjeku oglašavane po 2584 eura po kvadratu, a stanovi za 355 eura više.

Opatija, Zagreb, Šibenik i Zadar gradovi su u kojima su tijekom kolovoza na oglasniku za nekretnine Crozilla.com zabilježene najveće razlike u cijenama kvadrata kuća i stanova.

Po prosječnoj traženoj cijeni od 2247 eura za kvadrat oglašavane su kuće u Opatiji, dok su kvadrati tamošnjih stanova bili skuplji za čak 915 eura.
Nemala razlika od 720 eura zabilježena je na cijenama zagrebačkih kvadrata, a prosječna tražena vrijednost kuća iznosila je 1340 eura po metru kvadratnom. Za iznos od 643 eura u Šibeniku i 634 eura u Zadru kvadrati kuća bili su jeftiniji od kvadrata stanova. U Šibeniku je cijena kvadratnog metra kuće u prosjeku oglašavana po 1534 eura, a u Zadru 1643 eura.

Razlika u cijeni pretvorena u postotke najizraženija je u Bjelovaru u kojem su stanovi bili preko 40 posto skuplji od kuća. Tek 431 euro po kvadratu oglašavane su kuće, a stanovi 297 eura više.

U kolovozu je na oglasniku Crozilla.com najveća potražnja vladala za kućama u Osijeku kojima je prosječna oglašavana cijena iznosila tek 606 eura po kvadratu, što je u usporedbi sa stanovima razlika od 38 posto. U gotovo jednakom su se omjeru kao i osječke cijene razlikovale i one u Varaždinu gdje se za kvadratni metar kuće, s uključenom cijenom okućnice i pripadajućih objekata, tražilo 744 eura.

Niske cijene mogle su se pronaći i u Slavonskom Brodu. Za kvadrat tamošnjih kuća u prosjeku se tražilo 658 eura, a za stanove 155 eura više.

Iznimka u oglašavanim cijenama u kolovozu je bio Poreč u kojem su kuće, za čiji se kvadrat u prosjeku tražilo 1983 eura, bile za tek 4 eura po kvadratu skuplje no stanovi.

Osijek najtraženiji grad za kupnju kuće

Kao i ranije, kuće su i u kolovozu bile jeftinije, ali i slabije tražene od stanova, a najveća potražnja vladala je za onima u Osijeku, Zagrebu, Viru, Zadru i Poreču. Osim domaćih, kuće su na našem području pretraživali i potencijalni strani kupci, a u kolovozu su na oglasniku Crozilla.com bili najbrojniji oni iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Švicarske. Strance su, kao i obično, najviše zanimale kuće na moru, a najveći su interes pokazali za onima u Poreču, zatim Viru, Vodicama, Zadru i Krku.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram