Zatvori
Poslovni Puls
05/08/2019

Koje je najbolje doba u godini za pronalazak novog posla?

Ako je pronalazak posla bio dio vašeg plana u 2019. godini, u nastavku su savjeti stručnjaka  kako vam dobar 'tajming' za prijavu za posao može dati određenu prednost.

Prvo tromjesečje kalendarske godine – početak siječnja, pa čak i početak drugog tromjesečja

Prvo tromjesečje kalendarske godine – početak siječnja, pa čak i početak drugog tromjesečja – obično je odlično vrijeme za traženje posla. Na početku nove kalendarske godine – i određivanju novog budžeta – tvrtke često traže nove zaposlenike. Međutim, morate imati na umu da prvo tromjesečje pada u različito vrijeme za različite tvrtke. Ako tvrtka radi u fiskalnoj godini koja nije usklađena s kalendarskom godinom, njihovo zapošljavanje može se povećati ubrzo nakon početka 'njihove' nove godine. Primjerice, u Apple-u to tromjesečje završava u rujnu. Dakle, ako ciljate točno određenu tvrtku, neka vam njihova fiskalna godina bude dio potrebnih informacija.

Različite industrije imaju razdoblja u kojima se postiže najviša razina zapošljavanja, izjavila je Julia Pollak, ekonomistica rada ZipRecruiter, platforme za traženje posla sa sjedištem u Santa Monici u Kaliforniji. Podaci ZipRecruitera pokazuju u kojem razdoblju je najviša razina zapošljavanja ovisno o industriji:

  • Travanj: građevina
  • Svibanj/Lipanj: umjetnost
  • Lipanj: usluge proizvodnja, financija i osiguranja, nekretnina i usluge osobne njege
  • Kolovoz: obrazovanje
  • Listopad: maloprodaja
  • Studeni: prijevoz i skladištenje

U ovim razdobljima zapošljavanja prethodi skok u broju objavljenih poslova, što je obično mjesec dana ranije, rekla je Pollak.

Prema Lauri Handrick, stručnjakinji za karijere i radna mjesta u FitSmallBusiness.com, unutar određenih tvrtki mogu postojati okolnosti ili situacije koje mogu stvoriti nove poteškoće u zapošljavanju. Zapošljavanje za novi projekt, priprema za rast ili upravljanje rastom kompanije i mnoge druge situacije mogu značiti da su potrebna nova zaposlenja. Ako imate točno određenu tvrtku, radite na razvijanju kontakata koji vam mogu pružiti informacije o internim mogućnostima u toj kompaniji te na mnogim stranicama možete uključiti dolazak obavijesti kada se otvori novo radno mjesto u određenoj tvrtki što vam daje mogućnost da brzo reagirate.

Također, dobra ideja je i da ažurirate svoj LinkedIn profil, ali provjerite jesu li postavke privatnosti prilagođene kako vaša ažuriranja ne bi bila vidljiva drugima, posebno vašim šefovima, jer bi oni tada mogli pretpostaviti da tražite novi posao. Sasvim je u redu da takve informacije podijelite s drugima, ali ako pokušavate svoje pretraživanje zadržati povjerljivim onda obavezno provjerite sigurnosne postavke.

Prosinac je možda najlošije vrijeme za traženje posla jer je za većinu tvrtki to kraj fiskalne godine te je vrijeme blagdanske groznice koja može utjecati na produktivnost. Međutim, to i možda to i nije toliko loše vrijeme jer se brojne tvrtke već tad pripremaju za nova zaposlenja u koja će započeti u siječnju što zapravo i nije loša ideja, tvrdi Pollak.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram