Zatvori
barbara corcoran
Poslovni Puls
06/07/2019

3 savjeta koja bi investitorica Barbara Corcoran dala mlađoj sebi

Barbara Corcoran, investitorica i poduzetnica Shark Tanka prije nekoliko dana proslavila je 70. rođendan. Nakon nekoliko uspješnih desetljeća poslovanja u kojima je zaradila milijunsku neto vrijednost, Corcoran stalno postavljaju jedno pitanje: Koji biste savjet dali mladoj sebi?

Evo kako je na to pitanje  odgovorila u nedavnoj epizodi svog podcasta ‘Business Unusual’.

Nemojte toliko gledati svoj prosjek ocjena

Kada bi mogla vratiti vrijeme, Corcoran bi sebi kao djetetu rekla da se manje brine zbog toga što je lošiji student. Imala je etiketu ‘glupog djeteta’ zbog poteškoća prilikom čitanja s kojima se borila. Ipak, Corcoran je od ‘lošeg’ studenta došla do toga da je stvorila i vodi tvrtku vrijednu 5 milijardi dolara. Njen strah zbog toga što su je gledali kao glupo dijete zapravo ju je samo više motivirao i potaknuo u njoj natjecateljski duh.

Corcoran ne smatra da je škola za sve te stavljanje prevelikog značaja na prosjek ocjena je pogrešno. Kako radite svoj posao i koliko ćete mu danas sutra biti predani mnogo je važnije od prosjeka ocjena koji ste ostvarivali u školi.

Ne postoji takva stvar kao previše igranja

Kao dijete, Corcoran se uvijek igrala i osmišljavala igre, a roditelji su joj uvijek govorili kako se mora prestati “glupirati” i početi ozbiljnije shvaćati domaće radove i zadatke u školi. No, sada shvaća da joj je najveća snaga u školi bila upravo njena zaigranost. Dok su druga djeca učila pisati i čitati, ona je maštala i zamišljala neke nove stvari. U poslovanju i poduzetništvu kreativnost je uistinu velika prednost. “Mnogo naučite igrajući se. Ono vas uči kreativnosti, a ako imate najbolje igre u ulici možete biti zanimljivi i drugoj djeci iz susjedstva.”, izjavila je Corcoran.

Kreativnost postaje jedna od najtraženijih vještina prema istraživanju LinkedIna o oglasima za posao. Kreativno i kritično razmišljanje, danas, postaje prednost koja može biti korisna u svakoj karijeri i poslovanju.

Poteškoće u djetinjstvu mogu vam biti korisne kasnije

Biti loš učenik uglavnom je demoralizirajuće. No, Corcoran pak na to gleda kao na svoju prednost. Ona se, naime, navikla na odbijanje, nikada nije bila popularno dijete niti ono koje je dobivalo nagrade. Međutim, naučila je kako komunicirati s ljudima te je humorom osvajala ljude. Corcoran priznaje kako su njeni roditelji odgajali nju i njenih devetoro braće i sestara u potpuno neopterećenom okruženju. Oni nikada nisu očekivali da njihova djeca budu “najbolja” kada odrastu. Stoga, “ako želite da vaša djeca ostvare najbolje od sebe dajte im slobodu i ne stvarajte pritisak, posebno kada je riječ o školi”, smatra Corcoran.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram