Zatvori
Poslovni Puls
10/06/2019

Želite zadržati vaše najbolje zaposlenike? Evo 4 stvari koje bi mogle pomoći

Mnoge tvrtke ulažu stotine tisuća dolara svake godine kako bi istražile  što je to što zadržava njihove zaposlenike i da razviju „svoje lidere“.  Za vođenje organizacije uglavnom su važni ljudi i bez savladavanja vještine razumijevanja zaposlenika jednostavno je teško biti dobar vođa.

Menadžeri moraju imati osnove razumijevanja ljudskog ponašanja, a ono što je znanost već otkrila jest da su pozitivne emocije korijen ljudske motivacije. Stoga, menadžeri moraju steći znanje o tome što ljude motivira i inspirira da posao obavljaju na visokoj razini.

  1. Zaposlenici se trebaju osjećati sigurno

    Ovo vrijedi posebno onda kada započinju novi posao ili dobiju novu poziciju. Emocionalno inteligenti vođe će kroz ohrabrivanje, zahvale i pozitivnu afirmaciju utjecati na povećanje samopouzdanja svojih zaposlenika. Pokazat će zanimanje za njihove ciljeve i interese te im dati osjećaj sigurnosti. Sigurnost je temeljna ljudska potreba, a najbolji zaposlenici žele znati kakva je njihova poslovna budućnost.

  1. Zaposlenici trebaju komplimente

    Menadžerima mora ući u naviku da pohvale svoje zaposlenike kada dobro odrade svoj posao i kada imaju vještine koje su tvrtki potrebne. Pohvale su, naime, snažan motivator kojim se postiže predanost zaposlenika. U Gallupovom istraživanju otkriveno je kako zaposlenici koji redovito dobivaju komplimente imaju veću razinu produktivnosti, dobivaju veću ocjenu lojalnosti i zadovoljstva od kupaca te je veća vjerojatnost da će ostati u tvrtki.

  2. Zaposlenici se trebaju osjećati shvaćeno

    U Gallupovom istraživanju, peta najčešća pogreška koju naprave menadžeri jest neuspjeh u slušanju i razumijevanju zaposlenika. Kada menadžer ne traži mišljenje svog tima tada se počinje narušavati povjerenje. Najbolji lideri slušaju svoje ljude – njihove snove, ciljeve i želje – čineći tako da se osjećaju cijenjenima i shvaćenima.

  3. Zaposlenici se žele osjećati cijenjenim

    Menadžeri moraju vjerovati svojim ljudima, pokazivati im poštovanje koje zaslužuju za dobro odrađen posao. Dobri lideri pokazuju zanimanje za posao i karijeru svojih zaposlenika te stvaraju mogućnosti učenja i razvoja za svoje ljude. Na menadžerima je da otkriju što motivira njihove zaposlenike tako što upoznaju želje koje će voditi svakog člana tima, te je važno stvoriti emocionalni angažman sa zaposlenicima i dati im osjećaj da su cijenjeni.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram