Zatvori
Poslovni Puls
27/05/2019

Teslin snažni brand omogućuje im ogroman potencijal za ekspanziju

Glasine o velikom gubitku od čak 700 milijuna dolara u kompaniji Tesla ili njihovoj novoj ideji o robo-taksiju posljednje vrijeme bile su neizbježne. Međutim, ono što se izgubilo u moru informacija je Muskova obavijest o Teslinom novom proizvodu - auto osiguranju, koje bi svijetlo dana moglo ugledati kroz mjesec dana.

Ta nova usluga može samo izgledati kao još jedna distrakcija za tvrtku koja bi se zapravo trebala usredotočiti na svoju glavnu djelatnost. Međutim, što ako osiguranje može pomoći na putu do profitabilnosti i samo je prvi dokaz prisutnosti tog snažnog 'mega-branda' koji otvara put za nove i veće vizije Elona Muska? Piše Harvard Business Review.

U izgradnji mega-branda postoji nekoliko kritičnih čimbenika nužnih za uspjeh.

Kao prvo, morate odabrati pravu publiku i tržište. Prvi korak je najteži jer trebate pronaći onu skupinu kojoj će vaša usluga ili proizvod biti zanimljiv i potreban ili pak imati partnera koji će takve poslove činiti za vas. Tesla se tako ujedinio s osiguravajućom kućom Markel s kojom će provoditi svoju zamisao auto osiguranja.

Druga važna stvar je da vaša ciljna skupina ima atraktivnu ekonomiju mjerenu njihovim financijama, ali i činjenicom kako to može poboljšati ekonomiju same osnovne djelatnosti. U Teslinom slučaju, ovo je važan element, jer dio razloga zašto ljudi kupuju električne automobile jest da bi uštedjeli novac ne kupujući plin. Međutim, te uštede su nadoknađene troškovima osiguranja Tesle, koji su među najvišima u automobilskoj industriji. Stoga, ako Tesla može smanjiti cijene svog osiguranja, time posjedovanje Tesle može postati atraktivnije i potaknuti prodaju samih automobila.

Ako bi iz Tesle uspjeli u svojoj namjeri da nude i auto osiguranja, što će biti sljedeće na njihovoj listi? Naime, premija auto osiguranja iznosila je 246 milijardi dolara prema podacima S&P Global Market Intelligencea, ali životno osiguranje gotovo je utrostručilo veličinu auto osiguranja. Iako vam sada izgleda smiješna činjenica da bi Tesla mogao nuditi životno osiguranje, ako bi ponuda auto osiguranja bila uspješna, tako nešto ne bi bilo teško za očekivati.

Posljednji ključni faktor uspjeha je izbjegavanje prevelikog broja ponude 'mega-branda'. Vaš mega-brand bit će onoliko jak koliko je jaka vaša najlošija kategorija proizvoda. Previše dodataka može samo dodati još veću organizacijsku složenost. Robo-taksiji možda zvuče uzbudljivo, no žele li vlasnici Tesle vidjeti da je na kraju njihov posebni limeni ljubimac ipak lako dostupan svima?

Svijet financija sigurno nije privlačan kao tehnologija, međutim strategijama mega-brandova potrebna je uzbudljivost tehnologije kao i dosada svijeta financija. Tesla već sada ima preko 800 milijuna dolara depozita za buduće automobile. No, što kada bi Tesla uspjevao ostvariti dovoljno kapitala zahvaljujući svojim najvećim fanovima i tako si osigurati veće iznose depozita?
To bi moglo značiti samo jedno, da bi Tesla bio manje ovisan o Wall Streetu kada bi prikupljao kapital za financiranje od svoje osnovne djelatnosti, robo-taksija ili bilo čega što Elon Musk zamisli. Imati uspješan mega-brand omogućuje vam igranje šaha, dok drugi igraju dame.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram