Zatvori
Poslovni Puls
12/05/2019

Postoji lukav razlog zašto često vidite žutu i crvenu na oglasima brze hrane

Ako ikada osjetite naglu glad kada prolazite pored jednog od milijun lanaca brze hrane, niste jedini, a za to je dijelom kriva i vaša podsvijest. Lanci brze hrane već godinama koriste boje kojima jače utječu na kupce, kao na primjer korištenjem crvene boje. Također jedna zajednička činjenica, koja je sve do nedavno bila neprimjetna, jest ta da gotovo svi logotipi takvih lanaca koriste i žutu boju.

Prema psihologiji boja, žutu boju se već dugo povezuje s osjećajima zadovoljstva, sreće, udobnosti i sposobnosti. Jedna jednostavna boja, je tako odgovorna za osjećaj nostalgije i prijateljstva koju osjećate kada prođete pored dva najpopularnija zlatna luka.

Crvena se boja često spaja sa žutom kada su u pitanju loga lanaca brze hrane, a ona predstavlja želju, moć i ljubav.

Marketinški stručnjaci, često, spajanje crvene i žute boje povezuju s "Ketchup i Mustard“ teorijom. Ovom kombinacijom boja podsvjesno se utječe na to da prestanemo s onim što radimo i uzmemo nešto jesti. Ne samo da, ketchup i senf, predstavljaju ukusne umake za nama omiljenu brzu hranu, već na suptilnijoj razini predstavljaju toplinu i zadovoljstvo koje osjećamo kada jedemo s prijateljima.

Prema Hesfordu, „Marketing podrazumijeva emocionalno povezivanje s ljudima; stvaranje priča, dodirujući njihove nade, snove i nesigurnosti. Boja tu igra glavnu ulogu s obzirom na to kako ih ljudi podsvjesno obrađuju. Bez obzira jesmo li toga svjesni ili ne, boje imaju određene konotacije i mi stvaramo određene prosudbe na temelju toga.“

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram